Szükségállapotot hirdettek Kanadában az erdőtűz miatt

kanada erdőtűz alberta
CANADA, Fort McMurray: Heavy smoke rises above Memorial Drive, in Fort McMurray, Alberta, southern Canada, as a huge wildfire has forced mass evacuation of the entire population of the Canadian city, on May 3, 2016. - Jacob Braun
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdetettek Kanadában az erdőtüzek miatt. Fort McMurrayben 1600 égett le és 88 ezer ember menekült el. A kanadai miniszterelnök szerint a klímaváltozás is okolható a szélsőségek időjárás és az erdőtüzek miatt.
Vágólapra másolva!

Szükségállapotot hirdettek helyi idő szerint szerdán a nyugat-kanadai Alberta tartományban a pusztító erdőtüzek miatt. Elrendelték egy újabb, veszélybe került város, illetve két kisebb település teljes kiürítését.

Fort McMurrayben 1600 épület égett le

Szerdán súlyosbodott a helyzet, és mivel az erdőtűz rohamosan terjed déli irányban, a hatóságok az esti órákban elrendelték Anzac város kiürítését is, ahol elszállásolták előző nap az ötven kilométerre északabbra fekvő Fort McMurrayből kiköltöztetett lakosok egy részét.

Két kisebb település, Gregoire Lake Estates és Fort McMurray First Nation lakóinak is el kell hagyniuk otthonukat.

Fort McMurrayből 88 ezer ember menekült el,

a városban 1600 épület vált lángok martalékává,

és már az ottani repülőteret is fenyegeti a tűz. Az összes kereskedelmi járatot törölték.

Az infrastruktúrát védik

Kanadai illetékesek azt mondták korábban, hogy ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta történetében, de most már arról beszélnek, hogy

talán egész Kanadában nem volt soha még ilyen tömeges evakuáció.

Rachel Notley albertai miniszterelnök szerint a tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a város központját nem emésztették fel a lángok, és eddig senki sem szenvedett közvetlenül a tűzvésszel kapcsolatba hozható sérüléseket, de az evakuáció idején történt egy baleset.

A tűzoltók komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megvédjék a tűztől a fontos infrastrukturális létesítményeket, így az Athabasca folyón átívelő egyetlen hidat és a Fort McMurraybe vezető egyetlen országutat.

Dél felé terjednek a lángok

Az erdőkkel körülvett Fort McMurray a kanadai olajmezők környékén fekszik,

ott van a világ harmadik legnagyobb olajkészlete

Szaúd-Arábia és Venezuela után. Az olajmezők zöme azonban északabbra található a várostól, míg a tűzvész leginkább a város déli területeit sújtja és dél felé terjed.

Az olajlétesítmények nincsenek veszélyben, de Darby Allen Fort McMurray-i tűzoltóparancsnok úgy fogalmazott, hogy

és a városból elmenekültek közül körülbelül tízezren északra mentek, az olajkitermelő mezőkön lévő táborokban leltek menedékre.

A klímaváltozás is okolható

Az Albertát sújtó súlyos erdőtüzek kialakulásához hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul nagy meleg és szárazság, továbbá

szítja a lángokat az erős északi szél.

Justin Trudeau miniszterelnök azt mondta, hogy a károk teljes mértékét egyelőre korai lenne felbecsülni, de úgy fogalmazott, hogy elképzelni is nehéz a pusztító tűzvész okozta veszteség mértékét. Trudeau szerint

bár a kettő közötti közvetlen kapcsolatot nehéz bizonyítani.

A kormány teljes támogatásáról biztosította Alberta tartományt, és arra bátorította Kanada lakóit, hogy adományaikkal támogassák a bajba jutottakat segítő vöröskeresztet.