Felgyújtottak egy szökésben segítő nőt Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Megfojtottak egy fiatal nőt, és holttestét elégették egy pakisztáni falu lakói, miután kiderült, hogy segített egy barátnőjének megszökni a településről. A gyilkosságot a falu elöljárói rendelték el, az áldozat anyja is támogatta a kivégzést.
Vágólapra másolva!

Egy huszonéves nőt nyugtatóval elkábított, majd megfojtott a Pakisztán északnyugati részén fekvő Makol nevű falu több lakója. A nő holttestét a gyilkosság után egy minibuszba tették,

a járművet pedig felgyújtották.

A fiatal nőt a falut vezető tanács parancsára végezték ki, mert segített barátnőjének megszökni egy férfival. A tragédia április 29-én történt.

Hurram Rasíd körzeti rendőrfőnök azt mondta, hogy a fiatal nő megölését elrendelő dzsirga (a falu tanácsa) tizenhárom tagját őrizetbe vették. Hozzátette, hogy az áldozat anyját is előállították a hatóságok, amiért helyeselte a testület döntését.

Őket gyilkosság és terrorizmus vádjával állítják majd bíróság elé. A barátnőt, akinek szökésében közreműködött az áldozat, biztonságba helyezték.

A muzulmán többségű Pakisztánban évente több száz nő válik úgynevezett "becsületgyilkosság" áldozatává. A gyilkosságokat többnyire rokonok követik el, akik szerint az áldozatok szégyent hoztak rájuk. Viszonylag ritkának számít azonban

a szökést segítőkkel szembeni erőszak.

Februárban Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő hasonló gyilkosságokat feldolgozó rövid dokumentumfilmje Oscar-díjat nyert. Az "A Girl in the River: The Price of Forgiveness" (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című film bemutatása után Navaz Sarif pakisztáni kormányfő ígéretet tett az ilyen gyilkosságok "megvetendő" gyakorlata elleni küzdelemre.

Az úgynevezett "becsületgyilkosságok" elkövetőit gyakran nem vonják felelősségre a Pakisztánban élő megbocsátás jogintézménye miatt. A pakisztáni jog szerint a megbocsátással a vádló lemondhat arról, hogy az ellene bűnt elkövető vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.