Ezt gondolják az iszlámról és a szélsőjobbról a németek

Year's First Tarawih Prayer in Berlin Tarawih first tarawih Muslims holy month RAMADAN Berlin SQUARE FORMAT
Muszlimok Berlinben, mindenhol megünneplik a Ramadant
Vágólapra másolva!
A németek több mint fele szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz. Az iszlamizációtól jobban fél a lakosság, mint a menekültektől, derül ki többek között a BILD és az INSA közös közvélemény-kutatásából. Az AfD iszlámellenes retorikájával a németek közel fele szimpatizál, azonban a szélsőjobboldali pártot alkalmatlannak tartja a kormányzásra.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett németek 60 százaléka szerint az iszlám nem tartozik a társadalomukhoz – írja a Huffington Post német kiadása. A Bild német lap és az INSA közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint mindössze az emberek 22 százaléka véli úgy, hogy Németország része lenne a vallás.

Félelem az iszlamizációtól

A kutatásban több mint 2000 embert kérdeztek meg, akik közül csak a zöldpárti szavazók többsége véli úgy, hogy az iszlám a német társadalomhoz tartozna. A zöldszimpatizánsok 42 százaléka gondolja, hogy a vallás Németország része, és mindössze 39 százalékuk utasítja el ezt a felvetést. A másik oldalt a szélsőjobboldali AfD (Alternatívát Németországnak) párt szavazótábora képviseli.

A körükben 92 százalékos az iszlám elutasítása.

A Bild felmréséből az is kiderül, hogy a radikális populista párt szavazóinak 90 százaléka tart az iszlamizációtól.

A megkérdezett teljes lakosság körében ez az arány sokkal alacsonyabb. A németek 46 százaléka fél a közel 1,57 milliárd, főleg arabokat tömörítő vallás terjedésétől. A menekültekkel szemben kevésbé elutasító a német lakosság, 36 százalékuk kezeli fenntartással az érkezésüket.

Németország iszlamizációjától jobban tartanak, mint a menekültektől Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

Megkapó retorika

Németországban mostanság egymást érik a közvélemény-kutatások a választók nézeteiről. A Dimap-Infratest elemzésében a német pártok megítélésére volt kíváncsi. Az iszláellenes irányvonalat képviselő AfD retorikájával a lakosság 51 százaléka ért egyet, azonban

alkalmatlannak tartja az ország problémáinak a megoldására.

Az emberek 36 százaléka támogatja, hogy a radikális párt a külföldiek és a menekültek betelepülésének a visszaszorítását a zászlajára tűzte.

A pártot a megkérdezettek 25 százaléka tudná elképzelni egy esetleg kormánykoalíció tagjaként. A szavazók 75 százaléka azonban jobban szeretné, ha az AfD tartózkodna a szélsőjobboldali irányvonaltól.

Az AfD retorikájával sokan szimpatizálnak, de a problémák megoldását nem tőlük várják Forrás: AFP/John Macdougall

A szocialistáktól raboltak

A radikális párt minden hónapban képes növelni a támogatottságát. A legfrissebb májusi adatok szerint az AfD támogatottsága 15 százalékon áll, ami egy százalékpontos javulást jelent áprilishoz képest. A párt támogatottsága tavaly év végén még 9 százalékon mozgott. A 2015-ös nyári menekülthullám előtt épp hogy megvolt a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék. A számok tanúsága szerint

a radikálisok a baloldalról tudtak támogatókat behúzni.

A jelenleg kormánykoalíciót alkotó szociáldemokrata párt (SPD) májusban is folytatja vergődsét. Az SPD idén áprilisban érte el a történelmi mélypontot. A támogatottsága becsúszott 20 százalék alá, amin májusban is csak 0,5 százalékponttal sikerült javítani. Az év elején ez az arány még 23 százalék volt.

Angela Merkel vezette CDU/CSU-uniót a választók 33 százaléka támogatja, egy százalékpontos visszaesés áprilishoz képest. Merkelék népszerűségének a török-német menekültalku nem tett jót.