Bulgária szerint be kell fogadni a menekülteket

balkanleaks, wikileaks, A bolgár parlament megszavazta a kormány lemondását, Bojko Boriszov
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióval való szolidaritásra szólította fel csütörtökön a menekültek befogadását elutasító kelet-közép-európai uniós tagországokat Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, aki egyúttal megerősítette, hogy országa vállalja a menedékkérők befogadását a javasolt kvótarendszer szerint. Bírálta ugyanakkor a javaslatot a fejenkénti 250 ezer eurós büntetésre azon országoknak, amelynek nem fogadnak be menekülteket.
Vágólapra másolva!

A szolidaritás nem lehet egyirányú utca olyan országok esetében, "amelyek, mint mi is, európai szolidaritásra számítanak" - mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban. Szerinte az európai szolidaritás egyik megnilvánulása, hogy a szegényebb EU-tagállamok

pénzt kapnak a strukturális alapokból.

"Boldogok vagyunk, amikor pénzt folyósítanak" a szegényebb tagországok fejlesztésére, de cserébe, amikor a gazdagabb országoknak problémáik vannak a menekültek beáramlása miatt, nekünk is kölcsönösen szolidaritást kell mutatnunk, és segítséget kell nyújtanunk - mondta a bolgár kormányfő.

A menedékkérőknek az EU-tagországok közötti elosztását biztosító mechanizmust tavaly ősszel javasolta az Európai Bizottság, de több térségbeli EU-tagország, köztük Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, elutasítja ezt.

Bojko Boriszov szerint a pénzbüntetés rossz ötlet Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Bulgária elfogadta a 2015 őszén az uniós belügyminiszterek által megszavazott egyszeri kötelező menekültelosztási kvótát, amelynek értelmében 1200 menekültet kellene befogadnia.

Boriszov ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a menekültek nem akarnak Bulgáriában maradni, hanem Ausztriába vagy más országokba akarnak továbbutazni. Eddig csak két iraki érkezett, de az egyik már el is szökött.

A bolgár kormányfő szerint az Európai Bizottság kvótajavaslatában megfogalmazott 250 ezer eurós büntetés rossz ötlet. (A pénzt azoknak a tagországoknak kellene befizetniük, amelyek megtagadnák a menekültek kötelező befogadását.) Szerinte az ilyen "kiátkozás" helyett

gyakorlati mechanizmusokat kellene találni.

Habár vannak olyan aggodalmak Bulgáriában, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt tranzitútvonallá válik az ország, egyelőre nincsenek erre utaló jelek - mondta Bojko Boriszov. A miniszterelnök hozzátette: országa védelmezi Schengen határait, bár nem tagja az övezetnek.