Muszlim hatalomátvétel jöhet Londonban

Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Muszlim hatalomátvétel 
A rajzot a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermeke készítette
Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Muszlim hatalomátvétel
Vágólapra másolva!
London történetében először választhatnak a város élére muszlim vallású főpolgármestert. Sadiq Khan, a Munkáspárt jelöltje behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet konzervatív riválisa előtt. Csütörtökön nemcsak az önkormányzatok egy részében lesz szavazás, hanem a skótok is új parlamentet választanak. A függetlenségi erők tovább erősödhetnek, de egyelőre nem lesz új függetlenségi referendum Skóciában. Cikkünk illusztrációját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei rajzolták.
Vágólapra másolva!

A Munkáspárt egyetlen mandátumot sem fog veszíteni a csütörtöki önkormányzati választáson – ezt ígérte Jeremy Corbyn, a párt tavaly megválasztott vezetője. Az ellenzéki párt balszárnyához tartozó politikus ezzel a kijelentésével meglehetősen magasra tette a lécet. Skóciában, Walesben és Észak-Írországban helyi törvényhozást, Londonban főpolgármestert és helyi testületet választanak, valamint több angliai önkormányzatban új testületről döntenek.

Sadiq Khan, a Munkáspárt londoni főpolgármester-jelöltje futhat be az első helyre Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Komoly vállalás

A voksolás bár a kormány számára is nagy téttel bír, de igazából a Munkáspárt elnökének van több izgulnivalója. Most először bizonyíthatja, hogy sikeres vezetője a 2010 óta ellenzékben lévő alakulatnak valamint, hogy

képes lehet-e 2020-ban felvenni a versenyt a konzervatívokkal.

Párton belüli kritikusai természetesen abban bíznak, hogy már most kudarccal jár, így belátható időn belül leválthatják a pártelittel szemben hatalomra került elnököt.

Az ellenzéki pártok az önkormányzati választásokon általában mindig jobban szerepelnek a kormánynál. A mostani választás abból a szempontból számít érdekesnek, hogy azokban a körzetekben szavaznak majd, ahol 2012-ben. Akkor a Munkáspárt 2001 óta a legjobb eredményét érte el, és reális volt a várakozás a pártban, hogy a 2015-ös parlamenti választáson kiütik a konzervatívokat. Éppen emiatt a Munkáspártban a pártelnök hívei a 2012-es eredmény megismétlődését várják.

Sadiq Khan lehet London történetének első pakisztáni származású főpolgármester-jelöltje Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Khan nagyon vezet

A helyzetet nagyban bonyolítja, hogy az önkormányzati választások mellett Skóciában és Walesben is voksolnak majd. A Munkáspárt és Corbyn számára csúfos vereséggel érne föl, ha Walesben jelentős veszteségeket szenvednének el, valamint Skóciában a konzervatívok mögött a harmadik helyen végeznének. Az utóbbira egyébként meglehetősen nagy az esély. Egy ilyen forgatókönyv pedig

akár véget is vethet Corbyn elnökségének.

A választás egyik legfontosabb küzdelme Londonért megy. Egyelőre úgy tűnik, hogy az angol főváros történetének első muszlim vallású főpolgármesterét választják majd meg. Sadiq Khan, az ellenzéki brit Munkáspárt londoni jelöltje 20 százalékponttal vezet konzervatív ellenfele, Zac Goldsmith előtt a csütörtöki választás előtt. Ha győz, a toryk legnépszerűbb politikusát, Boris Johnsont követheti a világ legnagyobb pénzügyi központjának élén – olvasható a napi.hu oldalán.

Zac Goldsmith (középen) élvezi Boris Johnson (balra) és David Cameron támogatását is Forrás: AFP/Adrian Dennis

Vallási kérdések

Goldsmith – aki élvezi Dávid Cameron támogatását – hetek óta ellenfele vallásával kampányol. Állítása szerint Kahn radikális muszlim hangadók társaságában mutatkozott, és „pódiumhoz, levegőhöz és védernyőhöz juttatott” szélsőségeseket. Khan, aki korábban emberi jogi aktivista volt, ezzel szemben azt állítja, hogy

egész életében harcolt a szélsőségesség ellen,

és megbánta, hogy egy helyen szerepelt olyanokkal, akik „rémisztő” nézeteket képviselnek.

Szerinte Goldsmith, aki egy dúsgazdag pénzügyi szakember elitképzésen nevelődött fia, olyan módszerekkel akarja megosztani a londoniakat vallásuk mentén, amilyeneket Donald Trump ingatlanmágnás használ az amerikai elnökválasztási küzdelemben. Egyébként is a gazdag felső tízezer tagja, amely elszakadt a mindennapi élettől.

A londoni kampányt az is felkavarta, hogy antiszemita megszólalásaik miatt felfüggesztették Naz Shah és Ken Livingstone munkáspárti képviselőket. Az utóbbi szerint a párt jobboldala igyekszik eltávolítani a Jeremy Corbyn jelenlegi pártelnök körüli politikusokat. Az egész Shah Facebook-bejegyzésével kezdődött: „Megoldás az Izrael–Palesztina konfliktusra.

Költözzenek az Egyesült Államokba...

Olcsóbb lenne, mint három év védelmi költségvetése.”

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke komoly vállalást tett azzal, hogy megígérte, egyetlen helyet sem veszítenek a választáson Forrás: AFP/Leon Neal

David Cameron miniszterelnök és a sajtó nyomására Corbyn végül felfüggesztette a képviselőt. Shah bocsánatot kért, amikor vizsgálat indult ellene, és azt mondta, a poszt nem fejezi ki valós álláspontját − de ez talán hitelesebb lett volna, ha politikai nyomás nélkül, rögtön a bejegyzés után történik. Ken Livingstone azzal igyekezett Shah védelmére kelni, hogy

Izrael állam kritikáját gyakran összekeverik az antiszemitizmussal,

majd hozzátette, hogy „amikor Hitler választást nyert 1932-ben, még vissza akarta küldeni a zsidókat Izraelbe. Támogatta a cionizmust” – olvasható a Danube Institute oldalán.

Nem feszegették

A két polgármesterjelölt ellentétes oldalon áll a közelgő függetlenségi népszavazás kérdésével kapcsolatban is. Goldsmith Nagy-Britannia európai uniós kilépését támogatja, míg Khan maradáspárti. Ugyanakkor kampányukban mindketten tartózkodtak a brexit ügyének feszegetésétől, mert nem akarták elidegeníteni maguktól az ez ügyben velük szemben állást foglaló szavazókat.

Fontos eleme a londoni polgármester-választásnak, hogy ez a második legnagyobb közvetlen személyes felhatalmazást adó választott poszt Európában a francia államfőé után. Ez a pozíció túlmutat a főpolgármester közvetlen hatalmán – derül ki Tony Travers, a London School of Economics professzorának szavaiból. Egy akkora város, mint London, első embere a formális mandátumánál jóval nagyobb befolyással bír.

Mi lesz Skóciában?

A választás másik legfőbb kérdése, hogy a skóciai parlamenti választáson sikerül-e abszolút többséget szereznie a Skót Nemzeti Pártnak. A Nicola Sturgeon vezette alakulat célja egy független Skócia létrehozása, de

egyelőre biztosan nem lesz újabb referendum a függetlenségről.

Mint ismert, 2014 őszén az akkori népszavazáson a skótok 55 százaléka nem kívánt elszakadni Nagy-Britanniától.

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője továbbra is a független Skócia mellett áll Forrás: AFP/Andy Buchanan

Abban az esetben, ha sikerül a nemzetieknek abszolút többséget szerezniük, folytatódhat az a politika, aminek a célja, hogy a skót gazdaság minél több lábon álljon. Sturgeon célja egy erős gazdaság létrehozása, mert emellett sokkal vonzóbb lesz a függetlenség, mint a mostani helyzetben. Ha azonban a britek június 23-án az EU-ból való kilépésre voksolnak, könnyen lehet, hogy a skót függetlenedési törekvések újabb lendületet kapnak.