A Die Welt szerint ezért nyílhatott menekülttábor Körmenden

Körmend, ideiglenes befogadótábor illegális bevándorló menekült migráns SZEMÉLY
Körmend, 2016. május 2. A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévő ideiglenes befogadótáborban elszállásolt migránsok egyike 2016. május 2-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A Die Welt azt feltételezi, hogy nem véletlenül nyílt az osztrák határ közelében egy újabb menekülttábor. A német lap szerint Magyarország így akar diszkréten megszabadulni a nyakukon maradt menedékkérőktől. Annyi bizonyos, az embercsempészek megérkeztek Körmendre.
Vágólapra másolva!

A német sajtó nem hisz a véletlenekben. A Die Welt Magyarországról szóló cikkében azt fejtegeti, hogy a körmendi menekülttábor helyének kiválasztása tudatos döntés volt a magyar kormány részéről.

A menedékkérőket ahhoz a határátkelőhöz hozták közel, amerre úgyis menni szeretnének. A cikk állítása szerint a magyar vezetésnek így a kisujját sem kell megmozdítania ahhoz, hogy csökkentse az itt tartózkodó menedékkérők számát.

Megnőtt a zöldhatárforgalom

A nyugat-magyarországi kisvárosba május 2-án szállítottak át közel 30 menedékkérőt Bicskéről. A többségük afgán és pakisztáni. Egy nappal a menekülttábor megnyitása után már

embercsempészeket fogtak az osztrák hatóságok.

A csempészek a nyugat-magyarországi kisvárosból indultak útnak. A bűnözők öt afgánt próbáltak átjuttatni a szomszédos Ausztriába.

Nem akarnak nálunk maradni Forrás: MTI/Varga György

A kerítés ellenére is jönnek

A délszláv határszakaszon felépített kerítés ellenére 12 ezer migráns érkezett az év eleje óta,. Naponta átlagosan 500-an próbálnak meg bejutni az országba, 150-nek sikerül is. Többségüknek Magyarországon szinte

esélye sincs megszerezni a menekültstátuszt.

Bár a menedékkérők zöme nem is akar itt menekültstátuszt. A kérelmük beadása viszont feljogosítja őket, hogy az elbírálás időtartamáig szabadon közlekedhessenek. A Die Welt szerint ebből a 12 ezer migránsból 10 ezernek nyoma veszett.

Rendőröket és katonákat vezényeltek a nyugat-magyarországi városba Forrás: MTI/Varga György

Ausztria készültségben

A szomszédos ország kormányzata a körmendi tábor nyitásának hírére szigorított a burgerlandi határszakaszon. Az osztrák oldalon a pinkamindszenti és a rábafüzesi határátkelőhelyen határellenőrzést vezettek be.

A zárt vagy elsötétített ablakú járművekre figyelnek különösen,

amelyek utasterébe nem lehet belátni. Az osztrák Kurier értesülése szerint emellett legkésőbb május végén 30 kilométeren kerítés fog állni az osztrák-magyar zöldhatáron.