Csehországban népszavazás lehet az uniós tagságról

Horizontal Czech and European flags are pictured on March 25, 2009, in font of the European commission headquarter in Brussels. Czech Prime minister Mirek Topolanek centre-right government was toppled by a vote of no confidence in the Czech parliament on
Napirendre kerül a kérdés
Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy Csehországban is népszavazást tartanak az ország európai uniós tagságáról. Az ellenzéki Úsvit párt javaslatát, miszerint a kérdést tűzzék napirendre, kedd este a képviselőház általános meglepetésre megszavazta.
Vágólapra másolva!

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap híradása szerint a szavazáskor az ülésteremben 169 képviselő tartózkodott, közülük 96-an mondtak igent a kezdeményezésre. A népszavazási téma napirendre vételét a kommunista párt (KSCM) összes képviselője támogatta, és igent mondott a polgári demokrata (ODS) képviselők többsége is. A kormánypárti frakciókból is többen szavaztak igennel. A javaslatot egyedül az ellenzéki TOP 09 párt utasította el.

Napirendre kerül a kérdés Forrás: AFP/Dominique Faget

Értelmetlennek tartja, de megszavazta

A szociáldemokraták (CSSD) vezette koalícióhoz tartozó kereszténydemokrata párt (KDU-CSL) frakcióvezetője, Jirí Mihola, aki pártjából egyedül szavazott a javaslat mellett, a Mladá Fronta Dnesnek nyilatkozva azt mondta: csak azért támogatta a téma napirendre vételét, hogy lehetőséget adjon az ellenzéknek néhány elképzelése, javaslata kifejtésére. Ugyanakkor leszögezte, hogy a témát "értelmetlennek" tartja, és biztos abban, hogy a parlament a népszavazási kezdeményezést nem fogja jóváhagyni. Az Úsvit a 200 tagú cseh képviselőházban a legkisebb párt, és határozottan ellenzi a menekültek csehországi befogadását.

2004 óta uniós tagország

Csehország három visegrádi társával együtt 2004. május 1-jén lett az Európai Unió tagja. A megelőző népszavazáson a szavazók több mint 77 százaléka támogatta a csatlakozást. Jelenleg azonban az EU-tagsággal való elégedettség a csehek körében csak 25 százalékos, ami mélypontot jelent. Az elégedetlenek aránya 36 százalék, ugyanannyi a bizonytalanok aránya, míg három százalék nem nyilatkozott.