Olaszországban nem bűncselekmény, ha valaki az éhség miatt lop

élelmiszerlopás
Vágólapra másolva!
Az olasz legfelsőbb bíróság felmentett egy hajléktalan, aki négy euró értékben lopott élelmiszert. Az ítélet szerint ugyanis csak annyit vett el, hogy sürgető éhségét csillapítsa. 
Vágólapra másolva!

Nem számít bűncselekménynek Olaszországban, ha valakit az éhség késztet arra, hogy kis mennyiségű élelmiszert lopjon - így döntött az olasz legfelső bíróság keddi ítéletében.

Az olasz legfelső bíróság szerint nem bűncselekmény, ha valakit az éhség késztet lopásra Forrás: Origo

A semmítőszék felmentett egy ukrán állampolgárságú hajléktalant, aki 2011-ben próbált meg egy szupermarketben 4,07 euró, vagyis 1269 forint értékben néhány virslit és egy kevés sajtot lopni. Roman Ostriakovot egy vásárló meglátta, majd azonnal riasztotta a biztonsági őröket.

A férfit bűnösnek találták, és fél év börtönre, valamint 100 euró, mintegy 31 ezer forint pénzbírságra ítélték.

Hogy sürgető éhségét csillapítsa

Az államügyész fellebbezett és a büntetés enyhítését kérte arra hivatkozva, hogy a harminc körüli férfi nem hagyta el az üzlet területét, ezért

nem lopott, csak lopási kísérletet tett.

A semmítőszék végül érvénytelenítette az ítéletet.

- A vádlott helyzete, és az élelmiszer eltulajdonításának körülményei azt mutatják, hogy

- olvasható az ítéletben.

Az esetről tudósító Corriere della Sera című olasz napilap kiemelte annak a ténynek az iróniáját, hogy egy 4,07 euró értékű lopási kísérlet ügyének az igazságszolgáltatás három szintjén - első fok, fellebbezés, megsemmisítés - is át kell mennie az ezzel járó összes költséggel együtt, mielőtt végleg lezárják.