Obama nem kér bocsánatot Hirosimáért

Horizontal
US Secretary of State John Kerry (4th L) is shown the way by Japan's Foreign Minister Fumio Kishida (4th R) after laying a wreath with European Union High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini (L), Canada's Foreign Minister Stephane Dion (2nd L), British Foreign Secretary Philip Hammond (3rd L), Germany's Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (3rd R), Italy's Foreign Minister Paolo Gentiloni (2nd R) and French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault (R) at the Memorial Cenotaph for the 1945 atomic bombing victims in the Peace Memorial Park, on the sidelines of the G7 Foreign Ministers' Meeting in Hiroshima on April 11, 2016. John Kerry and other G7 foreign ministers made the landmark visit on April 11 to the memorial site for the world's first nuclear attack in Hiroshima. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
Barack Obama május végén Japánban részt vesz a legfejlettebb ipari országok csúcstalálkozóján. Hivatalosan még nem erősítették meg az elnök hirosimai látogatását, de szóvivője azt kijelentette, ha oda is megy, bocsánatot kérni nem fog.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház megerősítette, hogy az elnök a hónap végén Japánban lesz, de az esetleges hirosimai vizitről Josh Earnest szóvivő csak annyit mondott, hogy a program még nem végleges.

Arra az újságírói kérdésre, Obama nem gondolja-e, hogy Japán megérdemel formális bocsánatkérést az 1945. augusztus 6-án ledobott atombombáért, a sajtószóvivő határozott és egyértelmű nemmel válaszolt. "Nem, az elnök nem gondolja ezt" - felelte Josh Earnest.

A kérdés nem először merül fel, kivált, amióta John Kerry - első amerikai külügyminiszterként - április közepén Hirosimában járt, és japán kollégájával, Kisida Fumióval együtt koszorút helyezett el a Béke Emlékparkban.

John Kerry külügyminiszter (középen) április közepén járt Hirosimában, azt mondta, az élmény torokszorító volt Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Kerry a vizit alkalmával úgy nyilatkozott az amerikai sajtónak, hogy az élmény torokszorító volt, és okvetlenül kéri Obama elnököt is a látogatásra. "Hirosima mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy háború idején milyen összetett és bonyolult döntéseket kell hozni, és arra is, hogy mit művel a háború az emberekkel, a közösségekkel, az egész világgal" - mondta Kerry az áprilisi látogatás utáni sajtóértekezletén.

Obama elnök többször is felhozta, hogy szeretné felkeresni Hirosimát és az amerikai atomtámadás sújtotta másik japán várost, Nagaszakit is. "Sokat jelentene számomra e két város meglátogatása" - mondta 2009 végén az akkori japán kormányfővel folytatott eszmecseréje után.