Menekültválság: Törökország valószínűleg megkapja a vízummentességet

Leszbosz, migránskrízis, menekültválság
The handling of the refugee crisis has become more efficient on Lesbos island, Greece, 20 March 2016, which includes the rubbish issues. Volunteers pile up life jackets for removal after the arrival of boats. The migrants, who have made it to Lesbos from the Turkish coast, are now headed to the Greek mainland - and perhaps subsequently back to Turkey. Ten completely occupied rubber boats arrived at the eastern coast of Lesbos in the early morning hours of 20 March. Photo: ALEXIA ANGELOPOULOU/dpa
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság valószínűleg meg fogja adni Törökországnak a vízummentességet, amit az a menekültek visszafogadásáért cserébe kért. A bizottság javaslatát még az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányainak is el kell fogadniuk. Törökország nem felel meg az uniós vízummentesség követelményeinek, de a menekültválság miatt jó eséllyel meg fogja kapni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság meg fogja adni Törökországnak a vízummentességet, értesült brüsszeli forrásoktól a BBC. A vízumkötelezettség eltörlése része annak az alkunak, amit az EU Ankarával kötött a menekültek visszafogadásáról.

Kell a tagállamok jóváhagyása

Arra, hogy a török állampolgárok vízum nélkül utazhassanak a schengeni övezetben, még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is rá kell bólintaniuk.

Törökország nem felel meg

Alapesetben Törökország valószínűleg nem felelne meg a vízummentességhez szükséges uniós követelményeknek, Ankara erősen korlátozza például a szólásszabadságot és a kisebbségek jogait. Azonban az Európai Bizottság és a tagállamok kormányai is nyomás alatt állnak a menekültválság miatt, így könnyen lehet, hogy a javaslatot el fogják fogadni.