A jemeni kormány nem tárgyal a lázadókkal

Vágólapra másolva!
A jemeni ENSZ-nagykövet hétfőn bejelentette, hogy kormányának küldöttsége felfüggesztette részvételét a kuvaiti plenáris béketárgyalásokon, amelyek célja véget vetni a harcoknak a nemzetközileg elismert jemeni vezetés és a felkelő húszik között.
Vágólapra másolva!

A síita húszik elfoglaltak egy katonai támaszpontot vasárnap hajnalra az április 10. óta érvényben lévő tűzszünet ellenére, ezért a jemeni kormány képviselői

kivonultak a kuvaiti béketárgyalásokról.

A döntést jelentette be a központi hatalmat képviselő Iszmail Ould Sejk Ahmed.

A lázadók az Umalika támaszpontot foglalták el. Ez a létesítmény olyan katonák kezén volt, akik a jemeni belháborúban nem csatlakoztak sem az Iránnal szövetséges húszikhoz, sem pedig a Szaúd-Arábia támogatta kormány erőihez, hanem kívülállók maradtak. A húszik jó ideig eltűrték ezt a semlegességet, ám szombaton meglepetésszerűen megtámadták a bázist, és

megszerezték a jelentős fegyverkészletet.

Az akciót a jemeni kormány a fegyvernyugvás súlyos megsértésének minősítette, és kivonult a kuvaiti plenáris tárgyalásokról.

Az arab-félszigeti ország ENSZ-nagykövete ugyanakkor hétfői nyilatkozatában tudatta: biztosítékokat kapott arra, hogy a háborúzó felek - a húszik és a kormány - elkötelezettek vitáik rendezése iránt anélkül is, hogy részt vennének az együttes üléseken.