Százezer menekült indulhat útnak Líbiából Európa felé

olaszország bevándorló
Rescuers help people in the sea after a boat carring some 250 migrants crashed into rocks as they tried to enter the port of Pantelleria, an island off the southern coast of Italy, on April 13, 2011. A fishing boat which had sailed across the Medittarenean from Libya ran aground today on rocks on the tiny Italian island of Pantelleria, killing two women, the ANSA news agency reported. Italy is struggling to cope with a mass influx of immigrants from north Africa, many of whom risk their lives by sailing across the often stormy Medittaranean in makeshift vessels. AFP PHOTO/ Francesco Malavolta ==ITALY OUT==
Vágólapra másolva!
Az ENSZ líbiai különmegbízottja szerint idén százezer menekült indulhat útnak Líbiából Európa felé, mert az észak-afrikai országban nincs működőképes kormányzat, senki nem tudja a menekültkérdést hatékonyan megoldani. 
Vágólapra másolva!

Becslések szerint 2016 első negyedévében 24 ezren kerekedtek fel Líbiából, hogy Európába jussanak, ráadásul az eddigi, hidegebb hónapokban sokkal nehezebb az átkelés a Földközi-tengeren.

Ha mindezt számításba vesszük, akkor idén szinte biztosak lehetünk abban, hogy legkevesebb százezer menekült kísérli meg a tengeri utat Európába – mondta Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjújában.

A balkáni útvonal lezárása után egyre többen jönnek majd a tengeren Forrás: AFP/Francesco Malavolta

A Sophia nem elég

A német diplomata úgy vélte, nem jelent megoldást a problémára az Európai Uniónak az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia elnevezésű tengeri missziója a líbiai partoknál. „A Sophia művelet inkább egy olyan tényező, ami vonzza a migránsokat” – hangsúlyozta Kobler.

„A csempészek egy csepp üzemanyag nélkül kivontatják a nyílt vízre a hajókat, majd felhívják a segélyhívó számot, mert tudják, hogy az EU hajói megmentik az embereket” – magyarázta a különmegbízott.

Görögországból már visszafelé viszik a menekülteket Törökországba Forrás: AFP/Aris Messinis

Egy olasz teherhajó 26 bajba jutott migránst mentett ki szombaton a háborgó tengerből a líbiai partok közelében. A menekültek gumicsónakja akkorra már majdnem elsüllyedt, 84 ember szinte biztosan a vízbe fulladt.

Miután az úgynevezett balkáni útvonalat lezárták, és a NATO hajói járőröznek a Földközi-tenger keleti medencéjében, a menekültek ismét egyre inkább Líbiából próbálnak majd átjutni Európába.