A tengerbe fulladt 84 ember Líbia közelében

Vágólapra másolva!
Egy olasz teherhajó több tucat bajba jutott menekültet mentett ki a háborgó tengerből a líbiai partok közelében. 84 emberen viszont már nem tudtak segíteni.
Vágólapra másolva!

Egy félig leeresztett gumicsónakkal hánykolódott a tengeren az a 26 ember, akiket egy olasz teherhajó mentett ki a vízből még pénteken. Ennél viszont sokkal többen voltak a lélekvesztőn: 84 ember eltűnt, ők valószínűleg a vízbe fulladtak - közölték az olasz hatóságok.

A mentést végző hajót a parti őrség értesítette.

A szervezet munkatársai onnan tudták, hogy baj van, hogy hívást kaptak egy műholdas telefonról, de semmiféle hangot nem hallottak. Azt viszont ki tudták deríteni, hogy honnan jött a hívás, így értesíthették a közelben lévő olasz teherhajót, hogy a líbiai partok közelében vélhetően bajba jutottak kérnek segítséget.

Ezek után a hajó rátalált arra a félig leeresztett gumicsónakra, amely már csaknem elsüllyedt a viharos tengeren, és amelyben huszonhat migránst tartózkodott. Elszállították őket a parti őrség nemzetközi vizeken tartózkodó egyik hajójára, majd a Szicíliától délre fekvő Lampedusa szigetére vitték őket.

A parti őrség szóvivője a sajtónak elmondta: az ilyen típusú gumicsónakokon az emberkereskedők általában 100-120 embert zsúfolnak össze, ezért feltételezhető, hogy a most bajba jutott csónakokon is többen utazhattak. A teherhajó a mentés után hiába keresett még a vízben esetleges túlélőket,

több tucat ember valószínűleg a vízbe fulladt.

Az év eleje óta több mint 27 ezer migráns próbált az olasz partokig eljutni, legtöbbjüket olasz vagy más európai országok birtokában lévő hajók mentették ki a tengerből.

Legutóbb ötszáz menekült eltűnéséről számoltak be egy katasztrófa túlélői. Az ENSZ külön tényfeltáró csoportot küldött a helyszínre, hogy kiderítsék: valóban ilyen sok ember halt-e meg a tengeren április harmadik hétvégéjén.