Kormányzati épületekre támadtak a tüntetők Bagdadban

Muktada asz-Szadr, tüntetés, Bagdad, Zöld zóna
Bagdad, 2016. április 30. Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hívei tüntetnek a parlament épülete előtt, miután behatoltak az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett bagdadi zöld zónába 2016. április 30-án. A randalírozásba is torkollott megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének.(MTI/AP/Halid Mohamed)
Vágólapra másolva!
Több száz síita tüntető hatolt be szombaton Bagdad belvárosában az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zónába. Azért tüntettek, mert az iraki parlament nem szavazott meg semmiféle "tisztán technokrata" kormányt. Többen megsérültek, egy képviselőt is megvertek. A tüntetőket levegőbe leadott lövésekkel, könnygázzal próbálták feloszlatni a biztonsági erők.
Vágólapra másolva!

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok híveinek százai másztak át az iraki főváros védett körzetét elzáró falon. Többen épületeket rongáltak meg, bár a behatolók egy másik része visszafogottságra intette őket.

A tüntetők az úgynevezett "zöld zónát" határoló falakat is elbontották, ahogy ez az AFP hírügynökség YouTube-ra feltett videóján is látszik.

A tüntetők egy parlamenti képviselőt is megtámadtak. Az esti órákban a biztonsági erők könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg visszatartani a behatoló tömeget. Rendőrségi források szerint egy tucatnyi ember megsebesült.

A randalírozásba torkollott bagdadi megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen arról beszélt, hogy

elégedetlen a törvényhozó testület munkájával.

Azt várta, hogy olyan kormánya lesz Iraknak, amelyben kizárólag független szakértők vezetik a kulcsfontosságú tárcákat.

Szerinte csak így szorulhat vissza az országot gúzsba kötő korrupció. Ráadásul Irakban az Iszlám Állam terrorszervezettel is fel kell venni a harcot, arról nem is beszélve, hogy szerinte érdemben kellene foglalkozni az alacsony olajárak miatti pénzügyi válsággal.

Síita tüntetők a kormányzati épületeknél Bagdadban Forrás: MTI/AP/Halid Mohamed

Haider al-Abádi kormányfő korábban megpróbált engedni a nyomásnak. Március 31-én be is mutatta átalakított kabinetjét a parlamentnek. A honatyák néhány nappal ezelőtt meg is szavazták a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, de

a síita vezetőnek ez kevés volt.

Ő nem tartja igazi szakértői kormánynak az új kabinetet, mert a politikai pártok emberei továbbra is helyet foglalnak benne.

A hitszónok februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy reformtervezetet terjesszen elő a kormányról. Akkor azzal fenyegette al-Abádit, hogy ha ez nem történik meg, hívei támadást intézhetnek a zöld zóna ellen.

Hívei ezt követően több héten át tüntettek a kormány ellen, és szombaton úgy vélték, hogy Muktada asz-Szadr "megadta a jelet". A hitszónok szombati beszédében nem szólította fel egyértelműen őket a zöld zónába történő betörésre. Egy későbbi közleményében a hitszónok nem szólította fel visszavonulásra híveit, de óva intette őket attól, hogy a zöld zónában lévő nagykövetségeket megtámadják.