Rosszul járhatnak, akik Németországba készülnek

munkahelyi elvárások spanyolországban és németországban, munkások egy Dingolfingi BMW gyárban
Vágólapra másolva!
A német munkaügyi miniszter öt év Németországban tartózkodáshoz kötné, hogy az unió más tagállamaiból érkező munkavállalók hozzáférhessenek a német szociális juttatásokhoz. Merkelnek tetszik a javaslat. 
Vágólapra másolva!

Az újonnan érkező uniós munkavállalókat a németek automatikusan kizárnák a szociális juttatásokból, többek között a munkanélküli-segélyből – írja a Zeit.

Szigorítanak

Andrea Nahles munkaügyi miniszter nem engedné, hogy az unió más tagországaiból érkező munkavállalók öt évig hozzáférhessenek a német szociális ellátórendszerhez.

Az erről szóló tervezetet a szociáldemokrata politikus már be is nyújtotta. A Zeit információi szerint Angela Merkel német kancellár támogatja munkaügyi minisztere javaslatát.

Egyre terheltebb a német szociális ellátórendszer Forrás: Jaguar Land Rover

Egyszeri könnyítés

A tervezett jogszabály ez idő alatt mindössze egyszer tekintene el a szigorú korlátozástól. Ha például az uniós munkavállaló elveszíti az állását, akkor egyszer,

maximálisan egy hónapig kapna támogatást a német államtól.

A juttatás fedezné a segélyt igénylő alapvető szükségleteit, mint a lakhatás, az orvosi ellátás és az élelmiszer-vásárlás. Emellett akkora összegű kölcsönt kapna, amiből haza tud utazni, hogy saját országában vegye igénybe a neki járó szociális juttatásokat.

Merkel is támogatja az uniós bevándorlók jogainak a csorbítását Forrás: AFP/Armin Weigel

Már hat hónap után

A jelenlegi szabályozás szerint hat hónapnyi folyamatos németországi tartózkodás után részesülhetnek az uniós bevándorlók a német ellátórendszer támogatásaiból.

A nem keresőképeseknek három hónapnyi kintlét is elég, hogy segélyt kapjanak.

Németországban emellett néhány hónapos munkaviszonnyal nemcsak munkanélküli-segélyre jogosultak az unióból érkező bevándorlók, hanem a Hartz IV típusú támogatásra is. A Hartz IV-re jogosultak helyett a helyi önkormányzat fizeti a lakbért és a fűtést.

A brit kormányfő ötletet adott a többi uniós jóléti államnak is Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Angol dominóeffektus

David Cameron brit miniszterelnök idén február 19-én állapodott meg az Európai Unió kormányfőivel, hogy szigoríthatja a magyar és más uniós munkavállalóknak járó szociális juttatások és támogatások feltételeit.

A brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében az Egyesült Királyságban akár hét éven át is korlátozhatnák az unióból érkező munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.