Küzdenek Orbán ellenfelei az Európai Unióban

Orbán Viktor
Brüsszel, 2016. február 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2016. február 19-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Se emberből, se aláírásból nincs elég az Európai Humanista Föderációnál, amely január elején indított polgári kezdeményezést az Orbán-kormány ellen. A brüsszeli székhelyű szervezet nem adja fel, és bízik benne, hogy év végére meglesz a sikerhez szükséges egymillió támogató, a jelenlegi helyzetben azonban erre egyre kevesebb az esély. 
Vágólapra másolva!

Az akarat megvan, támogatók is akadnak, ez azonban még mindig nem elég ahhoz, hogy sikeres legyen az Orbán-kormány ellen januárban indított európai aláírásgyűjtés. Az akciót szervező Európai Humanista Föderációnak összesen egy éve van, hogy megszerezze a szükséges egymillió támogatót, az indulás után négy hónappal az Origónak

mégsem árulták el,

hányan írták eddig alá a kezdeményezésüket.

– mondta Marc Soignet, a szervezet kommunikációs vezetője.

Egy év alatt egymillió

Az „Ébredj, Európa” elnevezésű, magyar kormány elleni polgári kezdeményezést tavaly november végén fogadta be az európai biztosok kollégiuma. A humanista szervezet azért döntött az aláírásgyűjtés mellett, mert úgy látják, hogy Orbán Viktor kormánya sorozatosan megsérti a jogállamiság alapvető elveit.

Orbán Viktor az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Honlapjukon azt írják, hogy

a magyar kormány 2010 óta folyamatosan antidemokratikus és xenofób rendelkezéseket hoz.

Mivel azonban véleményük szerint ezekre az Európai Unió nem ad megfelelő válasz, úgy látták jónak, ha a saját kezükbe veszik az irányítást.

A szabályzat szerint egy év alatt összesen egymillió aláírást kell összegyűjteni, mégpedig hét különböző uniós tagállamból. Azt is megszabja, mennyi a minimum, amit egy-egy tagállamban össze kell gyűjteni, Magyarország esetében például 15 ezer. Ha sikerül, akkor az Európai Bizottság fogadja a szervezőket, sőt lehetőséget kapnak arra is, hogy az Európai Parlamentben nyilvánosan meghallgassák őket.

A szervezet kezdeményezését tavaly novemberben fogadta be a biztosok kollégiuma Forrás: act4democracy.eu

Támogatnák, de félnek

Az induláskor az Európai Humanista Föderáció azt ígérte, hogy Budapesten személyesen is gyűjti majd az aláírásokat, de ebből végül nem lett semmi, mert nincs elég emberük. Ráadásul úgy tűnik, hogy nemcsak ez, hanem

a támogatók száma sem alakul túl fényesen.

Jelen pillanatban interneten és postai úton lehet elküldeni a támogató aláírásokat, és bár érkeznek, de jóval kevesebb a tervezettnél.

A pontos számot Marc Soignet nem akarta elárulni, azt viszont elmondta, hogy az aláírásgyűjtés kezdetekor sok bátorító e-mailt kaptak Magyarországról, amelyben megköszönték nekik, hogy foglalkoznak a kérdéssel. Rámutatott arra is, hogy a szervezet Facebook-oldalán a követők fele magyar. A sikerhez próbáltak magyar támogatókat is keresni, de a kommunikációs vezető szerint ez nehéz, mert

Ha sikeresek, akkor a humanista föderációt az Európai Parlamentben is meghallgathatják Forrás: MTI/EPA/Christophe Karaba

Aggasztó példák

Marc Soignet azzal magyarázta a kezdeti problémákat, hogy az utóbbi hónapokban nem Magyarország ez egyetlen, ahol „kételyek merültek fel a demokráciával kapcsolatban”. A szervezet munkatársa Lengyelországot hozta fel példaként, ahol aggasztónak nevezte a Jaroslaw Kaczyński vezette Jog és Igazságosság kormányának intézkedéseit.

– mondta.

Jaroslaw Kaczynski pártjának politikáját is aggályosnak látják Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

Marc Soignet szerint ők mindig is hangsúlyozták, hogy

az aláírásgyűjtés nem Magyarország ellen indult,

azért esett a választásuk az Orbán-kormányra, mert ez volt a demokratikus problémák legegyértelműbb példája. A beadott kezdeményezésen jogilag mindenesetre már nem változtathatnak, ezért egyelőre arról próbálják meggyőzni a támogatókat, hogy aláírásukkal nemcsak a magyar, hanem a többi hasonló kormány ellen is tiltakozhatnak.

Legfeljebb határozat lesz a vége

Az Európai Humanista Föderáció alapvetően azt akarja elérni, hogy alkalmazzák Magyarországgal szemben az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkét. Ez kimondja, hogy ha valamelyik tagállamban sérülnek az unió alapértékei, akkor egy háromlépcsős eljárás végén akár a jogosultságait is felfüggeszthetik.

A Magyarország elleni eljárás ettől még nagyon messze van, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint amúgy is minimális rá az esély. A polgári kezdeményezés viszonylag új eszköz, eddig összesen három jutott el az Európai Bizottságig. A bizottság mindhárom kezdeményezést megválaszolta, de jogi lépéseket egyik esetben sem tettek. Végső esetben ez várható Magyarországgal szemben is.

Nem adják fel

A brüsszeli székhelyű szervezet munkatársa az Origónak azt mondta: sokan abban is kételkednek, meg tudja-e védeni Brüsszel az európai értékeket, amikor olyan intézkedésekkel, mint a Törökországgal kötött megállapodás, már maga is tesz azok ellen.

Az Európai Humanista Föderáció mindenesetre

nem adja fel,

úgy érzik, még van esély arra, hogy megszerezzék a szükséges aláírásokat. Azt azonban elismerték, hogy ehhez a jövőben még többet kell majd dolgozniuk.