Félreérthették Oroszország második emberét

Orosz elnökválasztás, Vladimir Putyin és Dmitry Medvedev, Medvegyev
Vágólapra másolva!
A német külügyminiszter szerint nem beszélt arról az orosz miniszterelnök, hogy hidegháború lenne. Az orosz külügyminisztérium szerint is csak annyit mondott, hogy gyorsan sodródunk egy új hidegháború felé.
Vágólapra másolva!

Nem kezdődött új hidegháború, és az orosz miniszterelnök sem erről szólt az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) elmondott beszédében - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton a bajor fővárosban zajló fórumon. Azt mondta, hogy szerinte

Az újságírók talán nem értették pontosan Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szavait, aki sokkal inkább arról beszélt, hogy "el kell kerülni egy újabb hidegháborúhoz vezető helyzetet" - mondta Frank-Walter Steinmeier.

Nincs, de lehet

Közben az orosz kormány is kiadott egy dokumentumot, amiről azt állítják, hogy az a miniszterelnök orosz nyelven elmondott beszédének angol fordítása. Ebben valóban nem az áll, hogy Medvegyev szerint hidegháború van, hanem az, hogy hidegháború lehet. "Őszintén szólva gyorsan sodródunk egy új hidegháború korszaka felé" - olvasható a dokumentumban.

Dmitrij Medvegyev - a háttérben Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

Frank-Walter Steinmeier a német külpolitika feladatairól szólva kiemelte: a menekültválság megmutatta a németeknek, hogy

a konfliktusok "házhoz jönnek".

Szerinte így már nem elméleti szinten merül fel az újraegyesített Németország nemzetközi felelősségvállalásának kérdése, hanem "nagyon konkrét és közvetlen" formában.

Nem államok ellen folyik a harc

A nemzetközi viszonyokat hidegháború helyett inkább új típusú konfliktusok jellemzik - mondta a német külügyminiszter. Szerinte az országok közötti konfliktusok helyett inkább államok és nem állami szereplők feszülnek egymásnak, ezért a történelmi analógiák nem is alkalmasak a jelen magyarázatára és megértésére.

Németország elsősorban a közel-keleti válságok rendezésért küzd,

hiszen minden egyéb csak az európai menekültválság "tüneti kezelését", és nem az okok megszüntetését jelentené - mondta a német külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése katonai erővel önmagában nem teremt békét, és hosszú távú, szisztematikus munkára van szükség a térség ingatag államainak stabilizálásához.