Civilek bombázásával vádolják Oroszországot

Night flights of the Russian aviation group in Syria from Hmeymim airbase
orosz repülőgép
Szíria
Vágólapra másolva!
Két külügyminiszter is azt mondta a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, hogy Oroszország szíriai bombázásainak civilek is áldozatul esnek. Oroszország viszont tagadja ezt, és szerinte a vádlóknak sincsenek bizonyítékaik.
Vágólapra másolva!

"Ha vissza akarunk ülni a tárgyalóasztalhoz, a civilek ellen irányuló orosz bombázásokat abba kell hagyni" - ezt Manuel Valls francia külügyminiszter mondta nyilvánosan Németországban, a müncheni biztonságpolitikai konferencián. A megbeszélésen részt vett Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is. Neki nem csak a francia külügyminiszter bírálatát kellett végighallgatnia, hanem az amerikaiét is.

John Kerry ugyanis azzal vádolta Oroszországot, hogy

"buta bombákkal" okozza civilek halálát Szíriában.

Az amerikai külügyminiszter arra célzott, hogy az orosz repülőgépekről nem irányítható, pontosan kijelölt célpontok ellen bevethető robbanóeszközöket indítanak a célpontok felé, hanem válogatás nélkül támadnak mindent ami olyan területen található, ahol nem Bassar el-Aszad az úr.

Az oroszoknak bizonyíték kell

John Kerry azt is mondta, hogy hogy múlt héten sok nő és gyerek is meghalt az orosz légitámadások következtében.

Dmitrij Medvegyev válaszolt a vádakra. Azt mondta, senkinek sincs bizonyítéka arra, hogy valóban orosz gépekről bombáznának a civileket Szíriában. Megfigyelő szervezetek szerint egyébként már legalább 1015 civilt öltek meg orosz gépekről ledobott bombák.

Az amerikaik szerint Oroszország "buta bombákat" használ Forrás:Ministry of Defence of the Russian Federation

A nagyhatalmak a konferencián egyébként egyfajta tűzszünetben is megállapodtak. Azt mondták, hogy "beszüntetik az ellenségeskedést" Szíriában, a dzsihadista csoportok elleni műveleteket viszont folytatják. A lázadók és az ország kormánya viszont mind azt mondják, hogy

nem teszik le a fegyvert.

Bassar el-Aszad tegnap az AFP hírügynökségnek mondta azt, hogy célja az egész ország visszaszerzése. A BBC-nek nyilatkozó lázadócsoportok pedig azt mondták, nem teszik le a fegyvert, mert nem hiszik, hogy az oroszok beszüntetnék a bombázásokat.

Szárazföldi beavatkozásról beszéltek

Ahmet Cavusoglu török miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy országa hajlandó lenne szárazföldi hadműveleteket is végrehajtani a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen Szíriában. A politikus azt sem zárta ki, hogy a török csapatokat

Szaúd-Arábiából érkező egységekkel közösen küldenék Szíria területére.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök még pénteken óva intett minden érintett felet a szárazföldi beavatkozástól. Azt mondta, hogy új világháborúhoz vezethet, ha külföldi erők jelennek meg Szíria földjén.

Cavusoglu azt is bejelentette, hogy Szaúd-Arábia harci repülőgépeket telepít az ország egyik katonai repülőterére, az incirliki légibázisra. Az öböl menti állam légiereje innen támadhatja majd az Iszlám Állam állásait.