220 ezer brazil katona küzd majd a Zika-vírus ellen

Zika, Zika-vírus, Zika vírus,
Sao Paulo, 2016. február 4. A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) elleni irtószert készül permetezni egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a brazíliai Sau Paulóban 2016. február 4-én. (MTI/ EPA/Sebastiao Moreira)
Vágólapra másolva!
220 ezer katonát vet be a brazil kormány a Zika-vírus elleni küzdelemben. Rovarirtó szerekkel irtják majd a betegséget terjesztő szúnyogokat és tájékoztatják a lakosokat.
Vágólapra másolva!

Országszerte 220 ezer katona bevetéséről döntött pénteken a brazil kormány a zikavírus terjedésének első számú felelőse, a szúnyogok ellen. A következő napokban és hetekben ötvenezer katona rovarirtó szerekkel pusztítja majd a rovarokat.

A Zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog elleni irtószert permetez egy egészségügyi alkalmazott Sau Paulóban Forrás: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

A többi katona feladata az lesz, hogy az egészségügyi hatóságok több ezer dolgozójával közösen szórólapokon tájékoztassák a lakosságot, csaknem hárommillió háztartást pedig személyesen keressenek fel.

El kell magyarázniuk a lakosságnak, hogy még a legkisebb víztócsákat és nedves területeket is kerülni kell, mert a szúnyogok éppen ezeken a helyeken rakják le petéiket.

A rovarok különösen a faveláknak nevezett nyomornegyedekben tudnak szaporodni,

ahol nincs korszerű csatornázás és közműhálózat.

Csak az olimpiának nyáron otthont adó Rio de Janeiróban 71 ezer katonát készülnek bevetni. Dilma Rousseff brazil elnök egyenesen

háborúhoz hasonlította

a szúnyogok elleni küzdelmet.

Négy millió beteg lehet idén

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Becsléseik szerint idén

négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma

az amerikai kontinensen, ahol a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az őslakosok körében.

Pénteken a WHO arra figyelmeztetett:

még legalább 18 hónapra van szükség ahhoz, hogy a zikavírus lehetséges oltóanyagát széles körben ki lehessen próbálni.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget okozhat magzatoknál, valamint akár életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan-Barré-szindrómát is kiválthat.

Egyelőre azonban egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.