Köln: Több mint ezer feljelentés szilveszter óta

migration assault Horizontal Köln
Picture taken on January 1, 2016 shows police arresting a man as people gather in front of the main railway station in Cologne, western Germany. Police in Cologne told AFP they have received more than 100 complaints by women reporting assaults ranging from groping to at least one reported rape, allegedly committed in a large crowd of revellers during year-end festivities outside the city's main train station and its famed Gothic cathedral. / AFP / dpa / Markus Boehm / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A szilveszter éjszakája óta összesen 1054 feljelentés érkezett nőktől a kölni rendőrséghez. Az elmúlt hat hétben 59 gyanúsított ellen folyik eljárás, és mindössze 13-an kerültek előzetesbe. Hiába vezényeltek dupla annyi rendőrt az utcára, nem sikerült megakdályozni, hogy a farsangi karneválon nem történjen nemi erőszak.
Vágólapra másolva!

A szilveszter óta eltelt hat hétben 1054 bejelentést tettek nők és lányok a kölni rendőrségen – írja a Die Welt. A több mint ezer bejelentésből 454 volt szexuális támadás, a többi rablás, zsebtolvajlás és könnyű testi sértés miatt futott be a hatóságokhoz.

11 és 1 óra a kritikus

A nők elleni bekerítéses molesztálások lavinát indítottak el a nyugatnémet városban. A szilveszter éjszakája után szinte záporoztak a bejelentések a kölni rendőrkapitányságon. A 454 molesztálási esetből azonban csak keveset sikerült felderíteni az elmúlt hat hétben.

Az több mint ezer bejelentés után 59 gyanúsított ellen indítottak eljárást,

és mindössze 13-an vannak előzetes letartóztatásban, derül a kölni karnevált megelőzően összeállított rendőrségi statisztikából.

A kölni nők elleni támadások zömét este 11 és hajnali 1 óra között követték el, többségében a kölni főpályaudvar közelében.

A kölni főpályaudvar környékén este 11 és 1 óra között a nők elleni támadások zöme Forrás: MTI/EPA/DPA/Oliver Berg

Többé a nemzetiséget sem hallgatják el

Az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok a szilveszteri eseményekig kínosan ügyeltek a bűnözők nemzetiségének a titokban tartására, hogy megakadályozzanak bármiféle megbélyegzést. Január elsejével azonban fordult a kocka, a közhangulat nyomására a kölni rendőrség részletes statisztikát hozott nyilvánosságra a támadók kilétéről is.

A kölni nők többségét az észak-afrikai régióból származó férfiak molesztálták és/vagy rabolták ki.

A több mint 50 gyanúsított közül 25 algériai, 21 marokkói, 3 tunéziai, 3 német, két szír, egy iraki, egy iráni, egy líbiai és egy montenegrói állampolgár van.

A kölni farsangi karneválon is történt nemi erőszak Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mesut Zeyrek

Kevesebb zaklatás

A rajna-parti február 4-én kezdődött a farsangi karnevál, amire eddig nem látott rendőri állományt vezényelt ki a város vezetése. A rendőrség mellett polgárőrök és segélyszervezetek munkatársai is biztosították a közrendet a felvonuláson.

A 3200 biztonsági ember jelenlétének ellenére több mint 50 szexuális bűncselekmény miatt érkezett eddig bejelentés az észak-rajna-vesztfáliai rendőrséghez. Az inzultusok többsége újfent a nők fogdosására és az értéktárgyaik eltulajdonítására ment ki.

A megerősített rendőri jelenlét sem volt elég Forrás: AFP/Maja Hitij

Leütötte, megerőszakolta

Azonban a mostani karnevál sem telt el nemi erőszak nélkül. Egy 22 éves kölni lányt egy 17 éves afgán menedékkérő szólított meg, aki

először pornográf képeket mutatott neki a mobiltelefonjáról, majd leütötte, és megerőszakolta.

A fiatalkorú férfit egy menekültszálláson fogták el a rendőrök, aki ellen jelenleg eljárás zajlik.