Nulla szavazatot kapott Hillary Clinton

GettyImageRank2 HORIZONTAL Talking USA New Hampshire POLITICS PRESIDENT Hillary Clinton ELECTION Photography Democratic Party - USA Manchester - New Hampshire Presidential Candidate 2015 Politics and Government Presidential Debate Saint Anselm College CAN
Hillary Clinton tűnt a legmeggyőzőbbnek
Vágólapra másolva!
A demokraták elnökjelölt-aspiránsai közül Bernie Sanders, a republikánusoknál John Kasich nyerte a New Hampshire-i előválasztás első voksolását Dixville Notchban.
Vágólapra másolva!

Régi hagyomány, hogy az amerikai elnökjelölt-választások első előválasztásának helyszíne New Hampshire, és ott is a Dixville Notch.

Összesen kilenc regisztrált szavazó adja le a voksát,

és helyi idő szerint éjfélkor már mind a kilencen ott álltak a szavazóhelyiségnél, éjfél után pár perccel pedig már be is fejeződött a voksolás.

Bernie Sanders vermonti szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns négy vokssal, a republikánus John Kasich, Ohio kormányzója pedig három vokssal megnyerte a választást. Legfőbb riválisaik közül Hillary Clinton, a demokraták között induló volt külügyminiszter egyetlen voksot sem kapott, a republikánusoknál szereplő Donald Trump üzletemberre pedig ketten szavaztak.

Hillary Clinton egyetlen szavazatot sem kapott Forrás: AFP!Getty/Andrew Burton

Hagyományok

Száz éve már, hogy New Hampshire az első előválasztás színhelye, és ugyanilyen régi hagyomány, hogy a legelső voksokat Dixville Notchban lehet leadni, már éjféltől. A szavazóhelyiségek többsége reggel nyolc órától várja a szavazókat, bár néhol reggel hattól lehet már voksolni. Még két településen, Millsfieldben és Hart's Location településen is éjfélkor szavaznak, de a hagyomány szerint a kanadai határ melletti hegyi falura, Dixville Notchra érdemes figyelni, ugyanis

állítólag aki itt győz, az lesz a pártja elnökjelöltje is.

Éjfél utáni első nyilatkozatában John Kasich - aki ott megnyerte a republikánusok előválasztását - azt mondta a Fox televíziónak, hogy nagyon megtisztelő az eredmény, és nagyon sokatmondó is. Negyven éve nem kísérte ekkora érdeklődés az előválasztást és általában az elnökjelölt-választás folyamatát, mint most - fogalmazott Kasich.

Az amerikai előválasztási rendszerről ebben a cikkünkben olvashatnak.