Észak-Korea felpörgette a plutóniumgyártást

Észak-Korea, rakétakísérlet
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on July 10, 2014 shows the tactical rocket firing drill of the units of the Korean People's Army (KPA) Strategic Force in the western sector of the front. North Korean leader Kim Jong-Un inspected the drill. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Hamarosan elég plutónium állhat Kim Dzsongun rendelkezésére ahhoz, hogy ismét megpróbálkozzon nukleáris fegyver építésével - legalábbis ezt mondja az amerikai titkosszolgálatok egyik vezetője. A nyugati hatalmak szerint az ország a napokban atombomba célba juttatásához használható rakétát tesztelt.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea hamarosan atombombához használható plutóniumra tesz szert, miután a jongbjoni nukleáris létesítményben újraindították az anyag előállításához használható reaktort - ezt írta éves jelentésében James Clapper, az amerikai hírszerzési ügynökségeket összefogó szervezet vezetője. A közvetlenül az elnöknek jelentő kémfőnök szerint az is elképzelhető, hogy akár

heteken belül a kommunista diktatúra rendelkezésére áll majd az anyag.

A jongbjoni létesítményt ráadásul nagy hatótávolságú nukleáris fegyver kifejlesztésére alapították a kommunista diktatúrában. A helyszínen James Clapper szerint elő lehet állítani olyan fegyvert, amely "alkalmas arra, hogy közvetlen fenyegetést jelentsen az Egyesült Államokra". A kilövésre használható mobil indítóállomást már be is mutatták Észak-Koreában, bár a szükséges teszteket még nem végezték el.

Magát a telepet tavaly szeptemberben üzemelték be újra. Akkor maga az ország atomenergia-ügynökségének igazgatója közölte, hogy minden nukleáris létesítmény teljes kapacitással üzemel.

Már tavaly is voltak rakétakísérletek Észak-Koreában Forrás: AFP/Kns

A reaktorban évi egy bomba összeszereléséhez elegendő mennyiségű plutóniumot tudnak termelni. Egy 20 kilotonna erejű szerkezet felépítéséhez nagyjából négy kiló plutóniumra van szükség.

Az Észak-Koreai vezetők már többször megígérték, hogy leállítják a jongbjoni telepet. 2008-ban egy látványos akcióval

le is rombolták a létesítmény hűtőtornyát.

2009-ben aztán felfüggesztették az észak-koreai atomprogram befejezéséről szóló tárgyalásokat, 2013-ban pedig az ország vezetői bejelentették, hogy újra munkához látnak az üzemben.

Az amerikai kémfőnök azután hozta nyilvánosságra a reaktor újraindításának tervéről szólő információkat, hogy Észak-Korea újabb rakétakilövéssel borzolta az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán kedélyeit.

Észak-Korea vasárnap jelentette be, hogy aznap hajnalban nagy hatótávolságú rakétát lőtt fel az űrbe, és sikeresen pályára állított egy műholdat. A lépést a NATO és az Európai Unió is elítélte. Szerintük Észak-Korea

nem tartotta tiszteletben a rakétakilövési moratóriumot.

A nyugati hatalmak gyanúja szerint a rakétát nem is a műhold Föld körüli pályára állítása miatt lövette fel Észak-Korea kormánya, hanem azért, hogy teszteljen egy nagy hatótávolságú rakétát. Ez a rakéta akár atomtöltetek célba juttatására is használható.

Kim Dzsongun az utóbbi hónapokban többször sokkolta a világot Forrás: AFP/Kns

Észak-Korea január elején kísérleti atomrobbantást is végrehajtott. Az ország hivatalos hírügynöksége arról számolt be, hogy hidrogénbombát robbantottak, de több elemző szerint ez csak féligazság. Több biztonságpolitikai szakértő mondta azt, hogy valószínűleg

egy „felturbózott” fegyvert teszteltek a kínai határ közelében.

Egy ilyen bomba úgy működik, hogy egy kisebb hidrogéntöltet segíti a hagyományos atombombákban is működő maghasadást - ez azonban nem „igazi” nukleáris bomba, ahol az atommagok összeolvadása, fúziója révén szabadul el megsemmisítő erejű energia.