Merkel a NATO-t küldené az embercsempészek ellen

athosz
A zarándokjárat menekülteket szállító hajóra emlékeztetett
Vágólapra másolva!
Angela Merkel NATO-csapatok bevetésétől sem zárkózna el, ha az embercsempészek lefülelése a tét. Többek között erről tárgyal Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel Ankarában.
Vágólapra másolva!

A német kancellár a NATO-t is bevetné a Földközi-tengeren az embercsempészek megfékezésére – írja a Tagesschau.de. Angela Merkel hétfőn egyeztet többek között erről Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel Ankarában.

A kancellár elengedhetetlennek tartja a tengeri megfigyelési kapacitások erősítését a Törökország és Görögország között húzódó vízi útvonalon, ahol menekültek nap mint nap az életüket kockáztatják lélekvesztőkön, hogy eljussanak Európába.

Német–török közeledés

Merkel a menekültválság kezelésében stratégiai partnerként tekint Törökországra.

A két fél terve, hogy megerősítik a török parti őrséget,

amihez Görögországtól és az európai uniós határőrizeti ügynökségtől, a Frontextől várnak segítséget. A német kormány emellett rendőröket küld Törökországba, hogy gátat szabjanak a virágzó embercsempészetnek.

Szír, afgán és eritreai menekültek érkeznek egy török hajón Forrás: AFP/Hanife Erdinc

Tragédia küszöbén

A német kancellár a találkozón elítélte a szír kormánycsapatokat támogató orosz bombázásokat Aleppóban. A szír város újabb ostroma miatt közel 35 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, ők most a török határon várják a segítséget.

– mondta a török miniszterelnök, aki Merkellel együtt diplomáciai megoldást sürget az észak-szíriai város helyzetének rendezésére.

Közelednek egymáshoz az érdekek Forrás: MTI/EPA

Érkezik az első utalás

Merkel még tavaly novemberben állapodott meg Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, ha Törökország segít feltartóztatni a menekülteket, és megerősíti a határ védelmét, akkor hárommilliárd euró támogatást kap az Európai Uniótól.

Davutoglu miniszterelnök azóta emelte a tétet, már 10 milliárd eurót követel az uniótól.

Merkel azonban a további támogatást ahhoz kötötte, hogy Törökország tegye meg a beígért intézkedéseket. Ha tartja a szavát, és az eddigi EU-s segély nem lesz elég, akkor lehet szó további egyezkedésről, addig nem.