Erőszaktól tart Kósz polgármestere

EUROPE MIGRANTS Piraeus refugees social issue human right nurphoto Refugees stuck port of Piraeus Greece Piraeus 6 February 2016 SQUARE FORMAT Refugees stuck to the port of Piraeus. Greece, Piraeus 6 February 2016.
For first time since the beginning of t
Regisztrálásra váró asszony és gyermeke
Vágólapra másolva!
A görög Kósz sziget polgármestere felszólította vasárnap az athéni kormányt, hogy álljon el az ottani menedékkérő-regisztrációs központ, az úgynevezett hotspot létesítésétől, mert erőszakos tüntetésektől tart.
Vágólapra másolva!

"Annak a veszélynek tesszük ki magunkat, hogy áldozatokat kell majd elsiratnunk, és ellenőrizhetetlen helyzetbe sodródunk" - figyelmeztetett Jorgosz Kiricisz polgármester Aléxisz Cíprasz miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében, amelyet az ANA állami hírügynökség ismertetett.

Összecsaptak a rendőrökkel

Az Égei-tengeren, a török partok közvetlen közelében fekvő Kósz három lakosa sebesült meg a múlt héten, amikor összecsaptak a biztonsági erőkkel a regisztrációs központ megépítésére kijelölt helyszín közelében, nem sokkal azután, hogy a kormány rendőri erősítést küldött oda.

Vadászpuska, dinamit

Kiricisz hibának nevezte a kószi hotspot létrehozásáról hozott döntést, és arra kérte a miniszterelnököt, hogy a feszültség enyhítése érdekében adjon utasítást a rohamrendőri egységek visszavonására. A rendőri szakszervezetek ugyanakkor arról számoltak be, hogy a rendőrök feldühödött, vadászpuskákkal és dinamittal felszerelkezett helyiekkel találták magukat szembe. "Eddig már négy kollégánk sebesült meg" - hangoztatta a POASY szakszervezeti szövetség.

Regisztrálásra váró asszony és gyermeke Forrás: AFP/NurPhoto/Maria Chourdari

Szorosabb ellenőrzés

A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete, vasárnap tett ígéretet arra, hogy február közepére hotspotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten, hogy szorosabb ellenőrzés alá tudják vonni a török–görög tengeri határon át Európába irányuló migránsáradatot. Az athéni kormány azután szánta el magát erre a lépésre, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből.

Négy szigeten nem tiltakoztak

Leszbosz, Híosz, Számosz és Lérosz lakossága elfogadta ezt az intézkedést, de Kósz hatóságai kezdettől fogva elutasították, attól tartva, hogy a migránsok hosszú távú jelenléte súlyosan visszaveti a helyiek legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalmat. Kormányzati tisztségviselők ezzel szemben azt hangoztatták, hogy csupán egy, a szélsőjobb erők által támogatott kisebbség áll a kószi tiltakozások mögött.