Zéró a biztonság a mogadishui reptéren

daallo repülő robbanás
MOGADISHU, SOMALIA - FEBRUARY 2: A view of an airliner after an explosion aboard Daallo Airlines Airbus flying to Djibouti, on February 2, 2016. The airliner made an emergency landing after take off from the Mogadishu International Airport. Stringer / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szomáliai főváros repülőterén tapasztalható "zéró" biztonsági intézkedések is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a héten bomba robbant egy, a mogadishui reptérről felszálló gépen. A bombát egy laptoba rejthették, a detonáció lyukat ütött a törzsön, de a gép még vissza tudott fordulni, és leszállt.
Vágólapra másolva!

A mogadishui repülőtéren "zéró" a biztonság, kaotikusak az állapotok - mondta annak a gépnek a pilótája, amely a héten egyméteres lyukkal az oldalán hajtott végre kényszerleszállást a szomáliai főváros repülőterén. Vlatko Vodopivec azt mondja: biztos volt abban, hogy bombarobbanás történt.

A merényletnek egy halálos áldozata volt: a merénylő, aki felvitte a bombát Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer

Az incidens 15 perccel felszállás után történt, amikor a gép 74 utassal a fedélzetén még emelkedett. "Ha magasabban lettünk volna, a robbanás az egész gépet széttéphette volna" - mondta a pilóta, aki így viszont még vissza tudott térni a repülőtérre.

Az alábbi felvétel a robbanás után, a gépen készült:

A szomáliai főváros repterén szerinte kaotikusak az állapotok, ezért történhetett meg a merénylet.
"A biztonság zéró" - állapította meg a szerb pilóta.

A robbanás egy embert ölt meg, a feltételezett öngyilkos merénylőt, akinek a holttestét a robbanás kilökte a gépből.

A merénylettel összefüggésben hat embert vettek őrizetbe Szomáliában. Az amerikaiak szerint az al-Shabaab terrorszervezet akarta felrobbantani a Mogadishuból induló repülőt. Az al-Shabaab egyre nagyobb területeket foglalt el Szomália déli részén.