Merkel: Visszataszító szexuális támadás történt Kölnben

Angela Merkel
A Time és a Financial Times által is az év emberének kikiáltott Angela Merkel keresztülvitte akaratát a kongresszuson, amelynek résztvevői tíz percig állva, tapssal ünnepelték a kancellár-pártelnök beszédét.
Vágólapra másolva!
A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden.
Vágólapra másolva!

Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során

Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt,

amelyek – mint fogalmazott – a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre, megbüntessék őket.

A német kancellár tájékozódott annak a válságtanácskozásnak az eredményeiről, amelyet Köln főpolgármestere hívott össze a nap folyamán. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. Merkel ugyanakkor információkat kért Thomas de Maizière német belügyminisztertől is a nyomozásokról.

Angela Merkelt felháborította a támadás, és kemény jogállami választ ígért Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A német hatóságoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók – hangsúlyozta a kölni főpolgármester

a nap folyamán, és hozzáfűzte, hogy az ilyen jellegű találgatásokat "teljesen megengedhetetlennek" tartja.

Andreas Scheuer, a CDU bajorországi testvérpártjának, a CSU-nak a főtitkára ugyanakkor követelte a nőket molesztáló migránsok azonnali kiutasítását Németországból. "Tűrhetetlen, hogy fiatal migránsok nőket támadjanak meg szexuálisan, és meglopják őket a német nagyvárosokban éjszaka a nyílt utcákon és köztereken" – mondta a politikus a Rheinische Post című lapnak.

"Ha a menedékkérők vagy migránsok ilyen támadásokat követnek el, akkor az a vendégjog kirívó semmibevétele, és csakis a Németországban tartózkodásuk végét vonhatja maga után. Aki nem tartja be az együttélés szabályait, egyebek mellett nem ismeri el a nők iránti tiszteletet, az nem kaphat helyet itt Németországban, a társadalmunkban".

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány szerint

a hatóságoknak egyelőre nincsenek információik az elkövetőkről és azok számáról sem,

azt azonban hozzátette, hogy – mint fogalmazott – "nincs szó ezer elkövetőről". Albers úgy fogalmazott: volt egy csoportosulás, és abból néhányan bűncselekményeket követtek el.

A támadásokra válaszul Kölnben megerősítették a tömegrendezvényekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. "Közösen intézkedéseket dolgoztunk ki, hogy ilyen incidensek ne forduljanak többé elő. Ugyanolyan fontos az is, hogy az ilyen incidensek ne ássák alá karneváli ünnepségeinket – mondta Reker, aki hangsúlyozta, hogy a karneválokon a nők és lányok számára szavatolni kell a biztonságot. "Nem akarunk ellenőrizetlen területeket Kölnben" – jelentette ki.

Albers a karnevál kapcsán megjegyezte: fokozzák a rendőrség jelenlétét, ami egyenruhás egységek mellett civilruhás erőket is jelent, illetve mobil videomegfigyelő berendezéseket is felállítanak.