Kölni áldozat: Levadásztak minket

köln menekültek erőszak pályaudvar
A police patrol car passes the central railway station in Cologne, Germany, 05 January 2016. Cologne's senior mayor Henriette Reker has scheduled a crisis meeting following assaults on women in the area surrounding the city's central railway station on New Year's Eve. Photo: OLIVER BERG/dpa
Vágólapra másolva!
A kölni vezetés válságtanácskozást hívott össze, miután közel 90 nő esett áldozatául észak-afrikai és arab férfiak csoportos molesztálásának szilveszter éjszaka. Az ezer elkövetőből eddig nyolcat sikerült kézre keríteni. A szélsőjobb a közösségi médián szólít fel a menekültek kiebrudalására Németországból.
Vágólapra másolva!

„Úgy éreztük magunkat, mintha szabad prédák lennénk” – emlékezett vissza az egyik szexuális zaklatást elszenvedett nő. Hétfőn még 60 áldozatról szóltak a hírek, keddre ez a szám már 90-re emelkedett. Őket a kölni vasútállomás környékén hordákba verődött férfiak molesztáltak és kirabolták.

Prédára vadásztak

Egy 28 éves nő arról számolt be, hogy először a fenekét majd a mellét tapogatták ismeretlen férfiak. Egy stuttgarti áldozatról a fehérneműjét rángatták le. Három barátnője is áldozatul esett a randalírozóknak.

Többen az esetet

a kairói Tahrír téren elkövetett szexuális támadásokhoz hasonlították.

„Közel száz támadás történt, és egyetlen rendőr sem látott semmit?” – háborodott fel a kölni rendőrség hozzáállásán egy többedik feljelentő. Vajon a hatóság nem vette elég komolyan a helyzetet, vagy egész egyszerűen féltek a túlerőtől?

Ezer támadóra jutott 143 szolgálatot teljesítő rendőr szilveszter éjszakáján.

Az egyenruhásokat petárdákkal támadták az erősen ittas férfiak. Szemtanúk szerint az elkövetők 15 és 35 év közöttire tehetők.

Petárdákkal támadtak a kölni rendőrökre Forrás: MTI/EPA/DPA/Federico Gambarini

Későn kaptak észbe

Henriette Reker, Köln polgármestere kedden válságstábot hívott össze. A találkozóra a város rendőrkapitányát is behívatták. A kölni rendőrség a bűncselekmények elbagatellizálása miatt is a kritikák össztüzébe került. Számos feljelentést könnyű testi sértésként és csendháborításként rögzítettek. Heiko Maas német igazságügyi miniszter kedden már azt mondta:

Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány tűrhetetlennek nevezte a helyzetet, és külön egységet hoztak létre az ügyek kivizsgálására. Az ezer támadóból eddig mindössze nyolcat sikerült kézre keríteni.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni - közölte az MTI.

"Egy jogállamban nem lehet hagyni, hogy azok az emberek, akik a mi városainkban békésen ünnepelnek, ilyen támadásoknak legyenek kitéve" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A szélsőjobb ráharapott

A Pegida az elsők között szólalt meg, és arra használta fel az esetet, hogy a menekültek kiebrudalására szólítson fel. A közösségi oldalakon rasszista posztok tucatjai jelentek meg: „Krimigrantenraus” – írják, ami annyit tesz, hogy

ki a bűnöző migránsokkal.

Mások szerint „fel kell lépni ezek ellen a patkányok ellen”, vagy „hajóra a szerencselovagokkal”.

A német rendőrszakszervezet észak-rajna-vesztfáliai szervezetének vezetője „az alapjogok elleni masszív támadásnak” nevezte a történteket.

„Bármely menekült ellen, aki nem tud beilleszkedni a nyitott társadalmunkba, és nem tiszteli más emberek jogait, a törvény minden fegyverével fel kell lépni” – mondta Wolfgang Albers.

Arra is figyelmeztetett azonban, hogy nem szabad a menekültellenes érzelmeket felkorbácsolni.