Szijjártó: Európa és Magyarország érdeke a stabil Törökország

Szijjártó Péter
Dunakeszi, 2016. július 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a terrorizmusról Dunakeszin, a városháza előtt 2016. július 24-én. Kijelentette: az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy az európai életforma védelemre szorul. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Európának és benne Magyarországnak minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen - mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Ankarában.
Vágólapra másolva!

Azt is mondta: ha Törökország nem stabil, akkor az Európára háruló bevándorlási nyomás drámai módon növekedhet, és újra tömegesen zúdulhatnak az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalra. Ez komoly nyomás alá helyezné Magyarország déli határát is, és újra megismétlődnének a tavaly őszi jelenetek - hangsúlyozta.

A tárcavezető szerint el kell utasítani minden, Törökország destabilizálására irányuló kísérletet.

Ennek megfelelően Magyarország elítélte a júliusi 15-i katonai puccskísérletet. Azt mondta: aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

A miniszter szerint kifejezetten károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák. Egy katonai puccs komoly dolog, éppen ezért komoly választ is igényel.

Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott elnöknek és a kormánynak a történtekre adott válaszát

- mondta.

A külügyminiszter utalt arra: a barát az bajban is barát, aki mellett ki kell állni. Törökországgal nem csak a menekültügyi megállapodás, az Iszlám Állam elleni harc vagy a NATO-kötelezettségek kapcsán kell jó viszonyban lenni - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Törökország három ok miatt játszik meghatározó szerepet Európa biztonsága szempontjából:

  • a bevándorlás kérdése,
  • a szíriai rendezés ügye
  • és a terrorszervezetek elleni küzdelem

A tárcavezető arra is kitért: a török kérésének megfelelően

a magyar hatóságok alaposan kivizsgálják, hogy egyes Magyarországon működő szervezetek veszélyeztetik-e Törökország stabilitását,

illetve együttműködnek-e ilyen tevékenységet folytató mozgalmakkal. Ha igen, akkor Magyarország meg fogja tenni a saját, valamint Törökország és Európa biztonságának garantálásához szükséges lépéseket - mondta.

Szijjártó Péter a júliusi 15-i katonai puccskísérlet által fenyegetett török kormány iránti szolidaritás kifejezéseként tesz látogatást Ankarában. A tárcavezető találkozik Binali Yildirim kormányfővel, Ismail Kahraman házelnökkel, négyszemközti megbeszélést folytat Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel, továbbá ellátogat a parlament épületébe is, amelyet a hatalomátvételi kísérlet éjszakáján bombatalálatok értek.

Ahogy korábban írtuk, Szijjártó Péter Orbán Viktor útját is előkészíti.