Transznemű diákok WC-pert nyertek Amerikában

női wc
Vágólapra másolva!
Egy észak-karolinai bíró úgy döntött, hogy az állami egyetem egyelőre nem alkalmazhatja azt a márciusban elfogadott törvényt, amelynek értelmében a transznemű személyek csak a biológiai nemüknek megfelelő mosdókat használhatják.
Vágólapra másolva!

Az észak-karolinai egyetemnek engedélyeznie kell, hogy a transznemű személyek azt a mosdót használják, amelyik nemi identitásuknak megfelel, így döntött Thomas Schroeder kerületi bíró.

Mintha egy nőt a piszoárhoz kényszerítenének

A bíró indoklása szerint a perelő diákok maradandó károsodást szenvedhetnek, ha nem használhatják az identitásuknak megfelelő mosdókat, különösen, hogy

az egyetemen jellemzően nincsenek szeparált fülkék a mosdókban.

Márciusban tiltották ki a transzneműeket

Három karolinai diák az után fordult bírósághoz, hogy Észak-Karolina olyan törvényt fogadott el, amely előírja, hogy

a transznemű személyeknek azt a mosdót kell használniuk, ami a születési anyakönyvi kivonatukon jelzett nemnek felel meg.

A törvény nagy felháborodást váltott ki, számos sportcsapat, vállalat és közéleti személy hirdetett bojkottot.

A törvény támogatói szerint veszélyes megengedni, hogy a transzneműek identitásuknak megfelelően használják a mosdókat, mivel ez visszaélésekre adhat lehetőséget: például heteroszexuális férfiak a női mosdókban bőket zaklathatnának, arra hivatkozva, hogy transzneműek, ezért joguk van ott tartózkodni.

A tiltás támogatói szerint veszélyes lenne, ha bárki bármelyik mosdóba bemehetne Forrás: --

Novemberben kezdődhet a nagy per

A bíró döntése csak az egyetemre vonatkozik, és csak ideiglenes. A mosdótörvény egész Észak-Karolinára vonatkozó eltörlését célzó per várhatóan novemberben kezdődik majd, írja a BBC.