Alkotmánymódosítással tiltaná be a burkinit Sarkozy

burkini fürdőruha
Tunisian women, one (R) wearing a "burkini", a full-body swimsuit designed for Muslim women, swim on August 16, 2016 at Ghar El Melh beach near Bizerte, north-east of the capital Tunis. / AFP PHOTO / FETHI BELAID
Vágólapra másolva!
A volt francia államfő szerint nem szabad a tilalmat elrendelő polgármestereket magukra hagyni. Sarkozy újra indulna a 2017-es elnökválasztáson, indul a jobboldali jelöltségért novemberre tervezett pártbeli előválasztáson.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy pénteken a legfőbb közigazgatási bírósági szerv, az Államtanács a szabadságjogokkal ellentétesnek ítélte egy helyi önkormányzat rendeletét, amely kitiltotta a nyilvános helyekről a teljes testet elfedő fürdőruhát.

Bernard Cazeneuve szocialista belügyminiszter a La Croix című katolikus napilapban hétfőn megjelent interjúban jelezte, hogy az ellenzék javaslatával ellentétben

a kormány nem kívánja törvénnyel szabályozni a kérdést, mert egy ilyen törvény alkotmányellenes lenne.

Sarkozy viszont azt mondja, hogy a polgármestereket nem szabad ebben a helyzetben magukra hagyni. A szabályozás hiánya szerinte feszültségeket teremt. Mint mondta, már legalább harmincszor módosították az alkotmányt, így ez nem lehet kifogás.

Nicolas Sarkozy a szélsőséges, politikai iszlám provokációjának nevezte a burkinit,

az ügy szerinte a köztársaság ellenállási képességének a próbája.