Obama nem kér bocsánatot Hirosimáért

obama sír fegyvertartás
US President Barack Obama gets emotional as he delivers a statement on executive actions to reduce gun violence on January 5, 2016 at the White House in Washington, DC. AFP PHOTO/JIM WATSON / AFP / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nem kér bocsánatot, amiért a második világháború végén atombombát dobott Japánra - jelentette ki helyi idő szerint vasárnap a CNN adásában Susan Rice, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!

Korábban a Fehér Ház szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy hiba volna bocsánatkérésként értelmezni az amerikai elnök látogatását Hirosimában. Rice a CNN-en azt is hozzátette, hogy a japán nép nem kérte, hogy az Egyesült Államok kérjen bocsánatot.

Barack Obama Forrás: AFP/Jim Watson

Rice maga nem kívánta minősíteni Harry Truman néhai elnök döntését, hogy két atombombát is dobjanak le Japánra, és azt sem erősítette meg, hogy az amerikai elnöknek mi a magánvéleménye ebben a kérdésben. "Nem állítom, hogy nincs neki" - fogalmazott Susan Rice.

71 éve történt

Hirosimára 1945. augusztus 6-án, Nagaszakira pedig három nappal később dobott az Egyesült Államok atombombát. Pár nappal később Japán letette a fegyvert, és a második világháború véget ért. Az atomcsapások következtében az év végéig több mint kétszázezren haltak meg. Az amerikai elnök május 27-én utazik el abba a városba, amelyet a világtörténelem első atomcsapása ért. Barack Obama az első hivatalban lévő amerikai államfő, aki ellátogat Hirosimába.