Legalább nyolc nőt zaklattak a berlini karneválon

Vágólapra másolva!
Már nyolc nő jelentkezett a hatóságoknak azzal, hogy zaklatták a hétvégi kultúrák karneválján Berlinben. A hatóságok négy embert vettek őrizetbe, köztük egy 14 és egy 17 éves fiút. A rendőrök szerint ennek ellenére az esemény békésen zajlott.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb nyolc esetben történt szexuális zaklatás Berlinben a hét végén a kultúrák karneválján a német főváros rendőrségének kedden megjelent adatai szerint.

Keddig nyolc nő jelentkezett a berlini rendőrségnél azzal, hogy szexuális kényszerítés áldozata lett a négynapos karnevál alatt. Elmondásuk alapján csoportosan támadtak rájuk,

A szexuális zaklatásokkal kapcsolatban 4 embert vettek őrizetbe, köztük két 14 éves és egy 17 éves fiút. Ők Berlinben születtek, ketten török származásúak, a harmadik libanoni származású. A negyedik egy 40 éves török férfi.

Rátáncolás közben

A zaklatások többsége egy viszonylag új típusú bűncselekmény, az úgynevezett rátáncolás, vagyis az örömittas táncnak, mulatozásnak álcázott csoportos utcai zsebtolvajlás elkövetése közben történt.

A rátáncolásos esetekkel kapcsolatban

eddig 12 feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást, és 7 embert előzetes letartóztatásba helyeztek.

A Der Tagesspiegel című berlini lap összesítése szerint 3 tunéziai, 2 marokkói és egy-egy líbiai és algériai személyről van szó. Ők a rendőrség adatai alapján pénzt és mobiltelefonokat loptak, szexuális zaklatást nem követtek el.

Külön nyomozócsoportot hoztak létre

Frank Henkel berlini belügyi szenátor kedden elítélte a támadásokat.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közleményében kiemelte, hogy a "megalázó" és a nők megvetését kifejező támadások közepette "szerencsére voltak emberek, akik civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot",

Hozzátette, hogy a hatóság áprilisban külön nyomozócsoportot alakított a rátáncolásos esetek feltárására.

Eddig két esetről tudtak

A péntektől vasárnapig tartott kultúrák karneválján történt támadásokkal kapcsolatban a rendőrség keddi összesítése előtt két esetről jelentek meg információk.

Az egyik szombaton történt, a két áldozatot egy nagyobb csoport férfi körülvette és zaklatta, molesztálták őket és egyiküktől elvették mobiltelefonját. A másik eset pénteken történt:

a 16 éves áldozatot egy csoport férfi körbevette és zaklatta.

A berlini rendőrség szerint a kultúrák karneválján nagyjából 650 ezer ember vett részt, és a rendezvény viszonylag békés volt, nagyobb rendbontás nem történt.