Egyiptomi gép: a műholdak nem láttak robbanást

Vágólapra másolva!
Az amerikai műholdak felvételein nincs nyoma semmiféle robbanásnak az eltűnt egyiptomi gép útvonalán.
Vágólapra másolva!

Amerikai kormányzat által működtetett műholdak adatai alapján nem történt robbanás a csütörtökön eltűnt egyiptomi gépen – számolt be az AP név nélkül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva.

Washington más nemzetek, illetve magáncégek műholdjainak a felvételeit is át szeretné vizsgálni, hátha valamelyik fényt deríthet a rejtélyre.

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket a Charles de Gaulle repülőtéren Forrás: AFP/Alain Jocard

Vizsgálják az utasokat is

A képi bizonyíték ellenére többen változatlanul azt feltételezik, hogy robbanás történt a fedélzeten – erre utal az eltűnés előtti hirtelen irányváltás, a gyors magasságvesztés, a vészjelzés hiánya és az is, hogy nem volt ismert technikai hiba a gépnél.

Változatlanul nem zárják ki azt a lehetőséget sem, hogy a pilóta öngyilkossági vagy más szándékkal vitte hullámsírba a gépet. Az amerikai kormányzat próbál minden létező információt megszerezni a személyzetről és az utasokról is, akiknek a nevét átfuttatják az összes amerikai és nyugati terroristafigyelő listán.

A hírszerző szolgálatok pedig az ismert szélsőséges csatornákat és oldalakat figyelik, hátha használható információt szereznek.

Közben folytatódik a roncsok keresése, erről az egyiptomi hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvételt is.

A hajóforgalmat figyelő Marine Traffic jelentette, hogy a kutatásban – amelyet az egyiptomi haditengerészet vezet – már nem vesznek részt kereskedelmi hajók.