Colleen Bell: Clinton magánemberként bírálta Magyarországot

Colleen Bell amerikai nagykövet Corvinus egyetem
Vágólapra másolva!
Keményen nekiment a magyarországi korrupciónak Colleen Bell. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Közép-európai Egyetemen tartott előadásában úgy fogalmazott: az embereknek látniuk kell, mire költik a közpénzeket, a korrupt tisztségviselőket pedig felelősségre kell vonni. Bill Clinton Magyarországot bíráló kijelentéséről viszont csak annyit mondott, a volt amerikai elnök magánemberként fejezte ki a véleményét. 
Vágólapra másolva!

„Hallott arról, hogy Bill Clinton putyinista vezetésnek minősítette a magyar kormányt, de a volt amerikai elnök egy magánember, aki a saját véleményét fejezi ki” – ezt az amerikai nagykövet mondta az Origo kérdésére a migrációról szóló, a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadása után. Colleen Bell a magyar–amerikai kapcsolatokat dinamikusnak nevezte, még úgy is, hogy szerinte a katonai együttműködés tökéletes, más téren viszont már kifejezték az aggodalmaikat, és ez után is ki fogják.

– mondta Bell, aki jólelkűeknek nevezte a vele tárgyaló magyar illetékeseket, akik készek a saját kritikáikat is elmondani.

Colleen Bell amerikai nagykövet kiállt a korrupció ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A korrupció rákfene

Keményen nekiment viszont Bell a korrupciónak, külön megemlítve Magyarországot is.

A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak a keveseknek kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük – jelentette ki Colleen Bell az előadásán. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete Magyarországra is utalt, amikor úgy fogalmazott: az emberek becsapva érzik magukat, amikor az adójukkal közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ki, ahelyett, hogy megkapnák azokat a szolgáltatásokat és a biztonságot, amire szükségük van.

A korrupció Magyarországon aggodalomra ad okot

– jelentette ki a diplomata.

Látni kell, mire költik a pénzeket

Colleen Bell kiemelte: a korrupció nemcsak a növekedést akasztja meg, hanem az innovációt is megfojtja, megtagadja az emberektől a biztonságot, és alááshatja a nemzetbiztonságot.

A nagykövet szerint

a kormányoknak világos és átlátható törvényeket kell hozniuk, hogy a polgárok lássák, mire költik a pénzüket.

Emellett felelősségre kell vonniuk a korrupt tisztségviselőket, és az erre vonatkozó eljárást nyilvánossá kell tenniük.

Mindenkinek látnia kell, következményei vannak, ha valaki megsérti a törvényt – tette hozzá.

A menekültek a jogállamiságot akarják Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem a tolerancia az oka

Colleen Bell a menekültválságról is beszélt előadásában. Mint fogalmazott, a leghatékonyabban akkor lehet megakadályozni a hullámot, ha a menekültek számára jobb hozzáférést biztosítanak a munkahelyekhez és az oktatáshoz azokban az országokban, ahol jelenleg tartózkodnak. Ezért támogatják az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodást is.

A nagykövet

nem értett egyet azzal, hogy Európa toleráns értékrendje a migrációs válság kiváltó oka.

Szerinte az, aki ezt vallja, azt gondolja, a migránsok, amikor ezen a kiskapun keresztül elözönlik a kontinenst, visszaélnek Európa értékrendjével, hogy hasznot húzzanak belőle. A valóság azonban Colleen Bell szerint éppen az ellenkezője: a migránsok és a menekültek élvezni akarják azt, ami a tolerancia fundamentumát jelenti: a jogállamiságot.

A határ megvédése kötelesség

Ugyanakkor a nagykövet szerint nem elég csak a lelkiismeretünket követni, a jogi mechanizmusokat is be kell tartani, amikor a menekültválságra keresünk megoldást. Ezért be kell tartani a menedékkérők jogait, hiszen ezt mondja ki a törvény.

A nagykövet megismételte: tudják, hogy Magyarországnak kötelessége megvédeni és biztosítani a határait. Nem szabad ugyanakkor összemosnia az erőszak elől menekülőket a terroristákkal.