Hofert akarják a középkorú osztrák férfiak

Norbert Hofer FPÖ
Bécs, 2016. április 24. Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje ünnepel pártja székházában, Bécsben 2016. április 24-én, az osztrák elnökválasztás napján. Az előzetes eredmények Norbert Hofer 36,40 százalékkal az első helyen végzett. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Továbbra is nyitott kérdés, ki fogja elfoglalni Ausztria államfői székét. Norbert Hofer, a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt jelöltje a vasárnap esti összesítés szerint mindössze 144 ezer szavazattal vezet Alexander Van der Bellen, a Zöldek volt elnöke előtt. Az iskolázott fiatal nők a Zöldek jelöltjét támogatják, Hoferre inkább a középkorú férfiak szavaztak, derül ki a legfrissebb felmérésből.
Vágólapra másolva!

Nem látott még ilyen fej fej melletti küzdelmet Ausztria egy elnökválasztáson sem. Az FPÖ jelöltje hajszálnyival, 51,9 százalékkal vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnapi második fordulója után, de a küzdelem végkimenetelét a levélben szavazók fogják eldönteni. A postai úton beérkezett 900 ezer szavazatból eddig 200 ezret számoltak össze. Eredmény délután öt órától várható – írja a Der Standard osztrák napilap.

Nemek harca

Az első fordulóhoz hasonlóan nagy az eltérés a férfi és a női szavazók véleménye között. Norbert Hofert a szélsőséges Szabadságpárt jelöltjét az osztrák férfiak 60 százaléka támogatja. A nők 60 százaléka azonban Alexander Van der Bellent látná szívesebben államfőként – derül ki a Sora közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből.

A 30 év alatti szavazók között van a legnagyobb véleményellentét.

Míg e korosztályban a nők 67 százaléka támogatja a Zöldek jelöltjét, addig a 30 év alatti férfiak 58 százaléka Hofert várja győztesként a második fordulóban.

A fiatal osztrák nők zöme nem szimpatizál a szélsőjobb vonzó arcával Forrás: AFP/Dieter Nagl

A kor kedvez Hofernek

A szabadságpárt jelölt szimpatizánsainak zömét a középkorú osztrák férfiak köréből szerezte.

A 30 és 59 év közötti férfiak 63 százaléka szívesebben látná államfőként Hofert,

mint Van der Bellent. A szélsőjobb vonzó arcaként is emlegetett Hofer a női szavazók között 60 év fölött aratta a legnagyobb sikert. E korosztályban 44 százalékos az FPÖ-jelölt támogatottsága.

Van der Bellen a diplomások kedvence

A közvélemény-kutató intézet a választók iskolázottságát is firtatta. A felmérés szerint a Zöldek aspiránsa a legnagyobb támogatottságnak a diplomások körében örvend.

A felsőfokú végzettségűek között Van der Bellen támogatottsága 81 százalékos.

A Szabadságpárt jelöltje a legtöbb szavazatra a szakmunkások köréből számíthat. A szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők 67 százaléka támogatja Norbert Hofert.

Van der Bellen a diplomások kedvence Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Elszipkázott szavazatok

Az áprilisi fordulóban Hofer több mint 10 százalékos előnnyel végzett Van der Bellen előtt. Míg az FPÖ-jelöltje 35,1 százalékkal zárta az államfőválasztás első fordulóját, addig a Zöldek támogatottja mindössze a szavazatok 21,3 százalékát szerezte meg.

A többi jelölt kiesésével azonban a második forduló nagy haszonélvezője Van der Bellen lett,

akihez Irmgard Griss független és Rudolf Hundstorfer szociáldemokrata jelölt szavazói pártoltak át. A Sora felmérése szerint az első fordulóban nem szavazók is aktivizálták magukat május 22-ére. Az eddig passzivatást mutatók voksainak zöme ugyancsak a Zöldek államfőjelöltjénél kötött ki.

A kérdés már csak az, mindez elég lesz e Van der Bellen győzelméhez, avagy hétfőtől Ausztriának szélsőjobboldali államfője lesz.