Kikötöttek az első migránsokkal teli hajók Törökországban

görög török menekültek
A small Turkish ferry carries migrants who are deported to Turkey from the port of Mytilene on April 4, 2016. Migrants return from Greece to Turkey begun under the terms of an EU deal that has worried aid groups, as Athens struggles to manage the overload of desperate people on its soil. Over 51,000 refugees and migrants seeking to reach northern Europe are stuck in Greece, after Balkan states sealed their borders. Hundreds more continue to land on the Greek islands every day despite the EU deal. / AFP / ARIS MESSINIS
Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdődött a menekültek visszatelepítése Görögországból Törökországba. Az első három hajó már meg is érkezett Dikilibe, fedélzetükön 131 migránssal. A visszatérők többsége Pakisztánból és Bangladesből származik.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött hétfőn a migránsok visszatelepítése Görögországból Törökországba az Európai Unió és Ankara közötti megállapodásnak megfelelően. Leszboszról kettő, Híosz szigetéről egy hajó indult útnak, összesen 131 migránssal a fedélzetükön. A CNN szerint a három hajó már be is futott a törökországi Dikili kikötőjébe.

Leszboszról kettő, Híoszról egy hajó futott ki Forrás: AFP/Aris Messinis

Ewa Moncure, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex szóvivője azt mondta, hogy

Minden egyes migránst civil ruhás uniós határőr kísért, de a görög készültségi rendőrség emberei is jelen vannak a hajókon. Híosz szigetén többtucatnyi aktivista és a menekültekkel szimpatizálók egy csoportja tüntetést tartott a migránsok visszatelepítése ellen.

Maszkban a hajón Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A törökök 500 menekültet fogadnak

Az EU és Ankara közötti megegyezés értelmében az európai uniós tagországok ezért cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton

átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Ez is megkezdődött hétfőn.

Az unió egyúttal több pénzt ad Ankarának, felgyorsítja a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatot, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy a török kapacitások alapján

április 4-én 500 menekültet tudnak visszafogadni.

A görög fél eddig 400 migráns visszaszállítását jelezte, de ez a szám még nőhet – tette hozzá.