Maguktól mentek el menekültek Idomeniből

Idomeni, menekülttábor, gyerekek
Vágólapra másolva!
Kilenc autóbusz fedélzetén legkevesebb négyszáz menekült hagyta el kedden a görög-macedón határon fekvő Idomeninél kialakult sátortábort. Más menekülttáborokba mentek.
Vágólapra másolva!

A migránsok eddig abban a reménykedtek az Idomeninél kialakult, főleg saját sátraikból álló táborban, hogy újra megnyitják az úgynevezett balkáni útvonalat, azaz átengedik őket Macedóniába, és onnan nyugat felé. A hét végén lezajlott erőszakos incidensek miatt viszont egyre többen döntenek úgy, hogy

elhagyják a falu környékét.

Kedden legalább 400 ember döntött úgy, hogy busszal másik, jobban felszerelt táborba megy. Hétfőn az AFP információi szerint 300 ember távozott a táborból ugyanígy. A sátrakban viszont még mindig több mint 11 ezer ember tengődik borzasztó körülmények között.

Egy iraki keresztény és jazidi gyermekek érdekében tevékenykedő civil szervezet azt mondta, hogy száz ember átszállítására kérték őket a hatóságok. Az észak-görögországi Veria város közelében található táborba viszik a buszra szálló menekülteket.

Az Idomeni menekülttáborban rengeteg a gyerek Forrás: Origo

Liene Veide, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik munkatársa úgy nyilatkozott, egyre több menekült kívánja elhagyni Idomenit. "A menekültek sem kényelemben, sem biztonságban nem érzik magukat a legutóbbi incidensek után. Emiatt kell a lehető leghamarabb új táborokat létrehozni" - hangsúlyozta.

Vasárnap a macedón rendőrség könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével verte vissza vasárnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen. A görög határőrség és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet információi szerint

az összecsapásokban közel 260 menekült megsebesült.

Hétfőn a görög hatóságok megerősítették a rendőri jelenlétet Idomeninél, és legalább tíz embert - elsősorban görög és külföldi önkénteseket - ismeretlen okból előállítottak.

Olga Gerovaszili görög kormányszóvivő kedden megismételte, Athén elsőszámú prioritása az idomeni és pireuszi sátortábor felszámolása az ortodox húsvét, vagyis április vége előtt.