Az olaszoktól függ az osztrák kerítésépítés

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Határellenőrzést vezet be Ausztria a Brenner-hágón május végétől. Egy 370 méteres kerítést is felhúzhatnak az olasz-osztrák határáton, ha Olaszország nem hagy fel a menekültek átengedésének politikájával.
Vágólapra másolva!

Visszaállítja a határellenőrzést május végétől Ausztria a Brenner-hágón – írja a Die Presse.

Mindenkinek fájni fog

A sokat vitatott olasz-osztrák határzár részleteit szerdán hozta nyilvánosságra a tiroli tartományi rendőrkapitányság. A tervek között szerepel egy 370 méteres drótkerítés kiépítése és három ellenőrzőpont felállítása a Brenner-hágót átszelő autópályán.

Az ellenőrzések nemcsak az autósokat, hanem a vonattal utazókat is érinti.

A maximális sebességet pedig 30 kilométer per órában határozták meg.

Ausztria fejkvótát szabott menekültekről Fotó: Grimm Balázs - Origo

Az olaszoktól függ

A kerítés megépítését Olaszország együttműködési szándékától tették függővé az osztrákok. Helmut Tomac tartományi rendőrkapitány figyelmeztette a szomszédos országot,

ha nem hagynak fel a menekültek átengedésével, felhúzzák a dróthálót a két ország határára.

Az osztrák kormány már korábban kijelentette, hogy idén 37 500 menekültnél többet nem fogad be. A Brenner-hágóhoz naponta 400-500-an érkeznek. Ezentúl Ausztria már a határon visszafordíthatja a migránsokat, Olaszország pedig köteles visszafogadni őket.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter még a héten felkeresi olasz kollégáját, hogy megpróbáljanak dűlőre jutni a vitában.