Clinton és Trump is nagyot szakíthat

Clinton, Trump score big wins on Super Tuesday Horizontal CANDIDATE POLITICS PARTY POLITICS AND ELECTION PERSON-POLITICS
In this combination of file photos shows, Republican presidential hopeful Donald Trump on January 14, 2016 and his Democratic rival Hillary Clinton on February 4, 2016. Donald Trump and Hillary Clinton took a big leap toward clinching their parties' nomination for the US presidential election, soundly defeating rivals in a slew of Super Tuesday primaries on March 1, 2016. / AFP PHOTO / DSK
Vágólapra másolva!
Öt államban tartanak előválasztást kedden, és mindenhol az éllovasnak, Hillary Clitonnak és Donald Trumpnak van nagyobb esélye nyerni. Két riválisuk mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza, ezért koordinálják a kampányukat, hogy minél több államot elvigyenek Trump elől.
Vágólapra másolva!

Pennsylvania, Connecticut, Delaware, Maryland és Rhode Island – ebben az öt államban választanak kedden.

Mindkét pártnál Pennsylvania a legnagyobb falat, hiszen az állam a demokratáknál 210, a republikánusoknál 71 delegátust küld a konvencióra.

A verseny valószínűleg nagyon szoros lesz, legalábbis ezt jósolja Scott McLean, a Quinnipiac University politikatudományi professzora.

Hillary Clinton és Bernie Sanders Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Az egyetem legutoljára április 20-án készített felmérést, amely szerint Clinton 51, Sanders 42 százalékra számíthat.

Több intézet is felmérte áprilisban a választói akaratot, és bár az arányok változnak, mindegyiknél Clinton vezet – számolt be a Patch.com.

Trump április elején 39 százalékon állt, Cruz és Kasich 30–24 között.

Bernie Sanders utolsó esélye

Connecticut, ahol a demokratáknál 71 delegátus a tét, kulcsfontosságú Bernie Sanders számára, akinek jelentős győzelemre lenne szüksége, hogy csökkentse a hátrányát Clinton mögött, erre azonban a felmérések eredménye alapján csekély az esélye: hét százalékkal „kullog” az egykori first lady mögött.

Sanders számára kulcsfontosságú a kedd Forrás: MTI/EPA/David Maxwell

A republikánusoknál itt is Trumpnak áll a zászló, 48 százalékkal vezet John Kasich (28) és Ted Cruz (19 százalék) előtt.

Delaware-ből nincsenek közvélemény-kutatási eredmények, de az ABC News szerint itt is Clitonnak és Trumpnak van esélye nyerni. Érdekesség, hogy Joe Biden alelnök, aki delaware-i, és nagyon népszerű az államban, egyik jelölt mellett sem állt ki.

A győztes mindent visz

Marylandben a 118 demokrata delegátus arányosan oszlik meg a szavazatok arányában, és egy márciusban készített felmérés eredménye szerint Clinton 22 százalékkal vezet Sanders előtt.

John Kasich ohiói kormányzó összefogott Ted Cruzzal Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A republikánusoknál viszont a győztes viszi mind a 38 delegátust. Erre Trumpnak van a legtöbb esélye, aki 41 százalékkal vezet Kasich (26,3) és Cruz (24,5) előtt.

Rhode Islanden a Brown Egyetem Taubman Központjának felmérése szerint Clinton 43 százalékkal vezet Bernie Sandersszel szemben, aki a szavazók 34 százalékára számíthat – 16 százalék azonban még nem döntötte el, kire voksol.

A republikánusoknál Donald Trump áll az élen 38 százalékkal, John Kasich 25, Ted Cruz 14 százalékkal követi; itt 17 százalék a bizonytalan szavazók aránya.

Összefognak Trump ellen

Ted Cruz és John Kasich mindent megtesz, hogy megakadályozza Trump elnökjelöltségét, ezért összefogtak az ingatlanmogul ellen.

Trump már közel van a győzelemhez, de fő riválisai már csak rá koncentrálnak Forrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

Közös közleményük szerint koordinálják a kampányukat, gyakorlatilag átengednek egymásnak meghatározott államokat, hogy kizárólag Trumpra koncentrálhassanak. A megállapodás értelmében Cruzé Indiana, Kasich pedig „megkapta” Oregont és Új-Mexikót.

A demokratáknál egyébként Hillary Clinton nagyon közel áll a végső győzelemhez, az ABC News becslése szerint a szükséges 2383 delegátusból 1941-et már megszerzett. A republikánusoknál 1237 delegátus szükséges az elnökjelöltség megszerzéséhez, és ebből Trumpnak 845 már megvan.