Lezuhant egy utasszállító Oroszországban

All sixty-one people on board a flight from Dubai were killed when the plane crashed and burst into flames as it was landing in Rostov-on-Don, in Southern Russia, on March 19 morning, a local official said
Vágólapra másolva!
Leszállás közben lezuhant egy utasszállító repülőgép Rosztov-na-Donu repülőterén. A Dubajból érkező, a FlyDubai légitársaság kötelékébe tartozó Boeing 737-es fedélzetén lévők közül senki sem élte túl a katasztrófát.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik szóvivője elmondta: a gép kigyulladt, és darabokra zúzódott. A tüzet már sikerült eloltani.

A zuhanást megörökítette egy kamera is.

Rosztov-na-Donu repülőterét lezárták, a mentőalakulatok nagy erőkkel próbálják megtisztítani a terepet a gép roncsaitól, nem találtak túlélőt.

A repülőteret nem is nyitják meg holnap magyar idő szerint hajlani öt óráig.

Egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a tragédiát. A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztet rá, hogy szombatra virradóra viharveszélyt jelzett előre a rosztovi területre vonatkozóan a meteorológiai szolgálat, így lehetséges, hogy a rendkívül erős szélmozgás és a rossz látási viszonyok állnak a gép lezuhanásának hátterében.

Több gép inkább másik repülőteret választott a leszálláshoz, a dubaji járat azonban - ahogy a Flight Radar alábbi videóján is látszik - a város fölött körözött, mert a pilóták úgy döntöttek, hogy kivárnak egy megfelelő időpontot, és megpróbálják letenni a gépet.

A gép és az irányítótorony beszélgetését meghallgathatja itt.

Azt, hogy a tragédiát a rossz időjárási körülmények okozhatták, megerősítette egy meg nem nevezett forrás is, aki az Interfaxnak elmondta, hogy a gép a kifutó végétől alig 50-100 méterre zúzódott össze. „Az első adatok szerint már másodszorra próbált leszállni a gép, amikor megtörtént a tragédia” – idézte a szavait az Rt.com.

Vaszilij Golubjov, a rosztovi régió kormányzója elmondta, hogy fel sem merült más kiváltó ok, mint az időjárási körülmények, de ő arról számolt be, hogy a gép 250-300 méterre volt a kifutópálya végétől, amikor lezuhant.

Közölte ugyanakkor, hogy a repülőtér kifutópályái jó állapotúak. A Rosszija-24 tévécsatornának adott interjúban emlékeztetett arra is, hogy a repülőteret – és a kifutópályákat is – tavaly március és június között újították fel.

A vizsgálatot máris megkezdték, és abban több ország szakértői is részt vesznek majd - számolt be az Itar-TASZSZ. Dubai szakértők mellett amerikaiakat és franciákat is meghívnak majd.

Az orosz hírügynökség jelentése szerint a szakértők egyelőre két lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel: emberi hibát, vagyis, hogy a pilóták rosszul reagáltak az időjárási körülményekre, illetve műszaki okokat.

Külföldi személyzet

A személyzettel együtt összesen tizenkét külföldi állampolgár volt a gépen - mondta a TASZSZ hírügynökségnek a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma országos irányító központjának vezetője.

Viktor Jacucenko közlése szerint a személyzet Egyesült Arab Emírségekből származó hat tagján kívül további öt külföldi utazott a szerencsétlenül járt gépen.

Az utasok többsége rosztovi lakos - számolt be a Sputniknews. A fedélzeten utazott még nyolc ukrán, egy indiai és egy üzbég állampolgár.

A rosztovi kormányzó viszont úgy tudja, hogy az utasok többsége turista.

Egy másik katasztrófavédelmi tisztségviselő a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a személyzet többnemzetiségű volt. A kapitány ciprusi volt, a személyzet pedig két spanyolból, egy kolumbiaiból, egy kazahból, egy oroszból és egy Seychelles-szigetekiből állt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma délelőtt közzétette honlapján az utasok és a személyzet névsorát. A cirill betűs listán magyar név nem szerepel.

A Külügyminisztérium meg is erősítette, hogy nincs magyar az áldozatok között.

A FlyDubai megerősítette, hogy a gépen hétfős személyzet és 55 utas tartózkodott. A cég egyébként 2009 óta működik, és ez volt az első, halálos áldozatokat követelő balesete.

Vlagyimir Putyin elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

Az aggódó rokonok már gyülekeznek a repülőtéren.