Bűnösnek találták az ukrán pilótanőt

Horizontal
Ukrainian military pilot Nadiya Savchenko looks out from a defendants' cage during the verdict announcement at a court in the southern Russian town of Donetsk, on March 21, 2016. A court in southern Russia on March 21 found Ukrainian pilot Nadiya Savchenko guilty of murder over the killing of two Russian journalists in war-torn east Ukraine, at a trial condemned by Kiev and the West as a political sham. AFP PHOTO / STRINGER / AFP / STRINGER
Vágólapra másolva!
A donyecki városi bíróság szerint Nagyija Szevcsenko bűnös két orosz újságíró halálában. Az ukrán pilótanőre az ügyészek 23 év börtönt kértek, a büntetés mértékét kedden hirdetik ki.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek ítélte hétfőn az oroszországi donyecki városi bíróság Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt két orosz újságíró megölésében, békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és illegális határátlépésben – írja a BBC.

Nagyija Szavcsenko nem ismerte el a bűnösségét Forrás: AFP/Stringer

Szavcsenko, aki a tárgyaláson nem ismerte el bűnösségét, korábban közölte, hogy

Az ügyészség 23 évi szabadságvesztés kiszabását kérte, a büntetés mértékét kedden hirdetik ki.

Nem engedték be az ukrán képviselőt

Az orosz hatóságok közben öt évre megtiltották a beutazást Oroszországba Irina Herascsenko ukrán parlamenti képviselőnőnek, aki több képviselővel együtt az ítélethirdetésre igyekezet Donyeckbe.

A kelet-ukrajnai válság rendezésében aktív szerepet vállaló ukrán képviselő korábban azt írta Facebook-oldalán, hogy Porosenko elnök utasítására és

A határon azonban megállították Herascsenkót és az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte vele, hogy személyét biztonsági kockázatnak tekintik, így 2021-ig megtiltják a belépését az országba.

Rájuk irányította a tüzet

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.

Moszkva azzal vádolta meg, hogy bűnrészes egy Luhanszk megyei aknatámadással megölt két orosz tévés halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva

ő irányította rájuk a tüzet.

Szavcsenko viszont kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.

Éhségsztrájkolt, hogy kiadják Ukrajnának

A pilótanő szabadon bocsátása mellett többször tüntettek Kijevben. Március 6-án a tiltakozók tojással és kövekkel dobálták meg Oroszország kijevi követségének épületét.

Nagyezsda Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedését követelő tüntető Kijevben Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Petro Porosneko ukrán államfő korábban miniszteri posztot ajánlott fel Szavcsenkónak, és azt mondta, hogy kész mindent megtenni, hogy a nő hazatérhessen, egyebek között kész a fogolycserére is.

Szavcsenko korábban száraz éhségsztrájkba kezdett, így akarta elérni, hogy kiadják Ukrajnának. Később ezt részben ügyvédei kérésére feladta.