Német AfD-s politikusok betiltanák a mecseteket

Supporters of Germany's anti-Euro Alternative Fuer Deutschland (AFD - Alternative for Germany) Party display a placard during an AFD election rally before the European Parlament elections, in front of Cologne's cathedral on April 26, 2014. The European Parliament elections take place on May 22 - 25, 2014. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A mecsetek építését és üzemeltetését tiltaná be az alsó-bajorországi AfD párt. A szélsőjobboldali szervezet javaslata szembemegy a német alkotmánnyal. A tervezetet benyújtó politikusok alkotmánymódosítást sürgetnek.
Vágólapra másolva!

Egy 45 oldalas tervezettel állt elő az AfD alsó-bajorországi ága. A javaslat egyik nagy port kavart eleme a mecsetek építésének és üzemeltetésének megtiltásáról szól - írja a német Die Welt. A tervezetet április végén tárgyalják a soron következő stuttgarti parlamenti ülésen.

Az iszlám világuralomi törekvéseivel riogat

A tervezet több ponton is élesen bírálja magát a muzulmán vallást is. Az egyik ilyen kijelentés:

Az írás szerint a mecsetekben nemcsak imádkozás zajlik, hanem a muszlim vallási vezetők az iszlám terjesztésére és az európai jogrend megsemmisítésére szólítanak fel. A „Bátorság a felelősségvállaláshoz” című politikai írás emellett arra figyelmeztet, hogy a kezdetben 57 országban gyakorolt vallás jelenleg 190 államban van jelen.

Az AFD egy baden-württembergi választási plakátján a menekültektől félti a német nőket és lányokat Forrás: AFP/Thomas Kienzle

Alaptörvényt módosítanának

Németországban alkotmányos jog a szabad vallásgyakorlás. A javaslat ezért szembemegy a német alaptörvénnyel.

A beterjesztő politikusok az alkotmánymódosítástól sem riadnának vissza,

szerintük meg kell akadályozni az iszlám világuralmi törekvéseit. E veszély miatt a vallásszabadságot Németországban észszerű keretek között kell tartani.

Még nekik is túl sok

Az alsó-bajorországi javaslat úgy tűnik, hogy még a nyíltan iszlámkritikus párt berkeiben is túl sok.

Petr Bystron, az AfD bajor pártelnöke elhatárolódott a beterjesztéstől.

Bystron a Die Weltnek elmondta, hogy a javaslatot a szervezet egy szélsőjobboldali szárnya jegyzi. A tervezettel sok AfD-s magas rangú politikus sem ért egyet.