Szexszel adták át a Zika-vírust Amerikában

Zika, Zika-vírus
A lab researcher works with mosquitos at a lab of the SIU (Sede de Investigacion Universitaria) of the Antioquia University, on January 25, 2016 in Medellin, Antioquia department, Colombia. Local researchers of the Study and Control of Tropical Diseases Program (PECET), work to develop ways to combat the Zika virus epidemics. AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA / AFP / -- / RAUL ARBOLEDA
Vágólapra másolva!
Szexuális úton fertőződött meg Zika-vírussal egy ember az Amerikai Egyesült Államokban. Ez az első eset, hogy a szövetségi állam központi területén előfordult ilyesmi.
Vágólapra másolva!

Venezuelában járt, szúnyogcsípéssel Zika-fertőzést kapott, majd az Egyesült Államokban szexuális úton továbbadta valakinek a vírust egy ember - ezt jelentette be Texas állam járványügyi hatósága. Aki a fertőzést elkapta, az utóbbi időben nem járt az Egyesült Államok területén kívül.

Azt, hogy férfi vagy nő kapta-e el a fertőzést, nem közölte a hatóság.

A szervezet igazgatója viszont azt mondta a CNN-nek, hogy "még nem tudjuk, meddig marad életben a Zika-vírus a férfiak ondójában, de már kutatásokat végzünk a témában".

Kolumbiai kutatók is kutatják a vírust Forrás: AFP/Raul ARBOLEDA/Raul Arboleda

Arról is beszélt, hogy a szexuális úton terjedő Zika-fertőzés nem újdonság, történt már ilyen a világon. Miver a vírus a vérben is jelen van, akár vérátömlesztéssel is megkaphatja valaki.

A kórokozókat leginkább az egyiptomi csípőszúnyog terjeszti.

Az Egyesült Államok kontinentális területén - tehát nem számítva Hawaiit vagy Puerto Ricót - ez az első eset, hogy szexuális úton kapta meg valaki a vírust.