Japán kész lelőni Kim Dzsongun rakétáját

Tokió, 2016. február 3. PAC-3-as föld-levegő rakétavető a tokiói védelmi minisztériumnál 2016. február 3-án. A szigetország védelmi minisztériumának közleménye szerint készek megsemmisíteni Észak-Korea ballisztikus rakétáit, ha azok veszélyeztetik területét. A kommunista vezetésű Észak-Korea február 2-án jelentette be "műhold felbocsátási" szándékát, de Washingtonban, Tokióban és Szöulban azonban biztosak abban, hogy ballisztikus rakéta kilövésére készülnek. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea rakétát készül fellőni, Japán azonban megsemmisíti, ha veszélyezteti a területét. Tokióban légvédelmi rakétákat telepítettek a védelmi minisztérium épülete mellé.
Vágólapra másolva!

A japán védelmi minisztérium parancsot adott az ország rakétavédelmi egységeinek, hogy álljanak készen egy esetleges akcióra: egy észak-koreai ballisztikus rakétát kell megsemmisíteniük, ha az

veszélyesen közel kerülne Japán területéhez.

Tokióban a védelmi minisztérium épülete mellé is légvédelmi rakétákat telepített a hadsereg.

PAC-3-as föld-levegő rakétavető a tokiói védelmi minisztériumnál Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

A Japán-tengeren lévő, Aegis rendszerrel felszerelt rombolóknak és a Patriot rakétaütegeket kezelő egységeknek is készenléti parancsot adott a hadsereg vezetése.

Észak-Koreában kedden jelentették be, hogy

hamarosan nagy hatótávolságú rakétát lőnek fel.

A kommunista diktatúra vezetői azt állítják, hogy műholdat küldenek az űrbe. A japán Kyodo hírügynökség értesülései szerint a tesztet a Nemzetközi Távközlési Egyesületnek (ITU) is bejelentették.

Washingtonban, Tokióban és Szöulban viszont biztosak abban, hogy az ilyen észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem robbanószerrel felszerelt, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.