Elég rendőr lesz az utcán a kölni karneválon

Utazás, Téli unalom ellen: Ezek a városok tudják, hogyan kell karneválozni!, Köln, karnevál
PH CONTROLUCE/ADELAIDE DI NUNZIO
Vágólapra másolva!
A kölni hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a héten kezdődő karnevál idején ne ismétlődhessenek meg a szilveszterihez hasonló szexuális zaklatások. A rendőrfőnök azonban figyelmeztetett: nem garantálhatja a százszázalékos biztonságot.
Vágólapra másolva!

2500 rendőr lesz az utcákon csütörtök este, a karnevál kezdetén – kétszer annyian, mint tavaly. A városi hatóságok 475 ezer eurót költenek arra, hogy a karnevál első – és hagyományosan legtöbbek által látogatott – hétvégéjén garantálják a biztonságot.

A tűzoltók is besegítenek

Henriette Reker polgármester és a város új rendőrfőnöke, Jürgen Mathies sajtótájékoztatón számolt be azokról az intézkedésekről, amelyekkel meg akarják akadályozni, hogy megismétlődhessenek a szilveszteri események. Akkor egy ezerfős „észak-afrikainak látszó” tömeg szexuálisan zaklatott és kirabolt fiatal nőket. Több százan tettek feljelentést.

A héten kezdődik a karnevál Forrás: AFP/Adelaide Di Nunzio/Adelaide Di Nunzio

A rendőrök mellett 830 tűzoltó és mentős is szolgálatban lesz, a karnevál szervezői pedig kétszáznál több megfigyelőt szereltek fel rádió-adóvevővel; az ő feladatuk az lesz, hogy hétfőn, a karnevál csúcspontját jelentő felvonuláson kísérjék a menetet.

Nem ismeretlen a szexuális erőszak

Mathies azonban figyelmeztetett: minden erőfeszítésük ellenére „nem létezik százszázalékos biztonság” – számolt be a The Local.

A rendőrfőnök a sajtótájékoztatón elismerte, hogy a szexuális jellegű támadások és a zsebtolvajlások mindig problémát jelentettek a karnevál idején, akárcsak más, olyan nagy tömegeket megmozgató németországi eseményeken, mint például a müncheni Oktoberfest.

Évente átlagosan 50 szexuális bűncselekmény – köztük nemi erőszak – miatt tesznek feljelentést a karnevál idején.