Ezrek búcsúztatták a hősi halottnak tartott lengyel kamionsofőrt

Lukasz Urban temetése
Mourners attend the funeral of Lukasz Urban, the Polish truck driver who was killed in the Berlin Christmas market attack, in Banie near Sczczecin, Poland, on December 30, 2016. Lukasz Urban was shot dead probably by suspected jihadist killer Anis Amri shortly before the market attack, in which 11 other people were killed and almost 50 injured when the truck tore through the crowd, smashing wooden stalls and crushing victims, in scenes reminiscent of July's deadly attack in the French Riviera city of Nice. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Ezrek búcsúztatták lengyel szülőfalujában Lukasz Urbant, azt a 37 éves kamionvezetőt, akit a berlini merénylő ölt meg még december 19-én, hogy kamionjával egy karácsonyi vásárba hajtson. A fehér koporsóba helyezett áldozatot délután mintegy 120 teherautóból álló konvoj kísérte utolsó útjára.
Vágólapra másolva!

A 37 éves férfi holttestét kedden szállították Lengyelországba. Temetését szülőfalujában, az ország északnyugati részén fekvő Banie községben rendezték meg a lengyel állam költségén. A déli gyászmisére ezrek gyültek össze a szentélyben és környékén, a szertartáson Andrzej Duda államfő is részt vett. Utána

a fehér koporsóba helyezett áldozatot délután mintegy 120 teherautóból álló konvoj kísérte utolsó útjára.

A belini merényletben meghalt lengyel kamionsofőr temetése szülőfalujában (képgaléria) Forrás: AFP/Odd Andersen

A kamionsofőrök délután 15 órakor dudaszóval tisztelegnek kollégájuk emléke előtt. A közösségi médiában szervezett akciójukhoz országszerte is csatlakoznak a gépjárművezetők. A gyászszertartásra érkező egyik teherautón ez a nagy felirat volt:

A déli gyászmise után a kormányfői hivatal vezetője felolvasta a miniszterlnök rövid levelét. A lengyelek már korábban is váltak „az iszlám fundamentalisták által elkövetett terrortámadások áldozataivá” – fogalmazott Beata Szydlo –, a berlini merénylet azonban „rendkívüli volt, ami az elkövető kíméletlenségét és kegyetlenségét illeti”. A kormányfő hangsúlyozta: Lukasz Urban „nehéz és sok lemondást megkövetelő munka végzése közben hunyt el, amikor tisztességes megélhetést akart biztosítani családjának”.

Segítség a családnak

A gyászolók között volt Dave Duncan brit kamionsofőr is, aki több tíz millió forintnak megfelelő összeget összegyűjtő szolidaritási akciót kezdeményezett Urban családjának támogatására. Beata Szydlo kormányfő külön járulékot folyósíttat a sokak által hősnek nevezett sofőr családjának.

Urban halálának pontos körülményeit a berlini támadás ügyében nyomozó hatóságok még nem tisztázták.

Az biztosnak tűnik, hogy a fejét érte a később Milánóban agyonlőtt tunéziai származású migráns lövése, ám valószínűleg a merénylet előtt órákkal korábban. Az orvosszakértők szerint azonban lehetséges, hogy mégis élt még, amikor a kamionjával a merénylő behajtott a berlini karácsonyi vásáron a járókelők közé, ugyanis a kamion 60–80 méter után hirtelen balra fordult.

Feltételezések szerint Urban ránthatta el valahogy a kormányt, ezért sokan hősnek tartják. Németországban oachim Gauck szövetségi elnöktől mintegy

50 ezren kérték, hogy adományozza a legmagasabb állami elismerést a lengyel sofőrnek.

A német szövetségi legfőbb ügyészség viszont azt feltételezi, hogy a kamiont a balesetek megelőzésére szolgáló automatikus fékezőrendszer állította meg. Majd csak a boncolás januárban várható végleges eredménye alapján lehet pontosan megállapítani, hogy mikor halt meg Urbán.

A berlini terrortámadásban Urbannal együtt 12 ember halt meg, 53 ember megsebesült.