Ezreket evakuáltak Aleppóból

Aleppo Szíria evakuálás Aleppó
ALEPPO, SYRIA - DECEMBER 18 : Syrians wait to be evacuated from the east part of Aleppo that had been under siege by Assad Regime forces and its supporter foreign terrorist groups at a crossing point at Amiriyah district of Aleppo in Syria on December 18, 2016. Ebu Eymen / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Hétfőn újrakezdődött az emberek evakuálása Aleppó keleti feléből és ostrom alatt álló két síita faluból. Az autóbuszkonvojokkal több ezer ember távozott.
Vágólapra másolva!

A Reuters jelentése szerint több tucatnyi busz szállítja el a menekülteket Aleppó lázadók kezén lévő keleti részéből, valamint a két, Idlibtől északra fekvő faluból, Kefrajából és al-Fúából amelyet a felkelők tartanak ostrom alatt.

A falusi civilek és sebesültek evakuálása volt a szír hadsereg feltétele ahhoz, hogy szabadon távozni engedjék a Kelet-Aleppóban rekedt harcosokat és polgárokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn ül össze, és várhatóan elfogad egy határozatot arról, hogy a világszervezet felügyelje az evakuálást. A tervezet Oroszország és Franciaország közötti kompromisszum eredménye, és az Egyesült Államok vélekedése szerint egyhangúlag fogják majd megszavazni.

A két faluba küldött buszokat egyébként vasárnap megtámadták és felgyújtották fegyveresek, akik „Allah akbár” kiáltással támadtak, és az internetre felkerült videók szerint a fegyvereiket rázták az égő járművek mellett

Még mindig sokan várnak arra, hogy elmenekülhessenek Aleppóból Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ebu Eymen

A BBC jelentés szerint hétfőn mintegy 4500 civil hagyta el Aleppót, a menekülők száma így elérte a 12 ezret. Evakuálták egy árvaház 47 kis lakóját is, akik közül többen kritikus állapotban vannak háborús sérülések, illetve kiszáradás következtében – közölte az UNICEF.