Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lassítaná az olasz államfő az előrehozott választások kiírását

Italy's Prime Minister Matteo Renzi gives a joint press conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not pictured) at the Chigi Palace in Rome on February 26, 2015.   AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
Matteo Renzi
Vágólapra másolva!
Sergio Mattarella a választási rendszer rendezése nélkül nem akar parlamenti választásokat kiírni. 
Vágólapra másolva!

A szenátus szerdán fogadja el a jövő évi költségvetési törvényt. Ezután Matteo Renzi miniszterelnök hivatalosan benyújtja lemondását az államfőnek - még nem tudni, pontosan mikor.

Sergio Mattarella mindenesetre lemondta részvételét a Scala milánói operaház szerda esti évadnyitóján.

A balközép La Repubblica című balközép napilap ugyanakkor arról ír hogy az államfő igyekszik visszafogni a kormány és az ellenzék törekvését, hogy mielőbb ki kelljen írni az előrehozott választásokat.

A lap úgy tudja, az államfő kizárja, hogy 2017 elején választást tartsanak, mert jelenleg nincsen egységes választási törvény,

más választási rendszer szerint kellene megválasztani a parlament felső- és alsóházának tagjait. Ráadásul az olasz alkotmánybíróság január 24-én jelenti be döntését a képviselők megválasztásáról nyáron elfogadott törvényről.

Az államfő a választási rendszer rendezése nélkül nem akar parlamenti választásokat kiírni.

Így a lap serint az sem kizárt, hogy Mattarella a választási törvény végleges reformjáig maradásra kéri Matteo Renzit. Erre volt már példa: Mario Monti 2012 decemberi lemondása után még február végéig miniszterelnök maradt.

Biztosan lemond, de nem tudni, mikor Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A La Repubblica biztosra veszi, hogy farsangig nem lesznek választások Olaszországban, a legközelebbi dátum március-április lehet, vagy még ennél is később.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről