Lehet, hogy Spanyolország nem engedi kikötni az orosz hadihajókat

Vágólapra másolva!
Óriási felháborodást okozott a hír, hogy Spanyolországban terveznek tankolni azok az orosz hajók, amelyek úton vannak Aleppó felé, valószínűleg azért, hogy részt vegyenek a város bombázásában. Spanyolországnál tiltakozott többek közt a NATO, az USA és az Egyesült Királyság. Spanyolország meg szokta engedni, hogy orosz hajók kikössenek a kikötőiben, de a spanyol külügy szerint minden esetet egyedileg bírálnak el, ebben az ügyben még nem döntöttek.
Vágólapra másolva!

A brit Telegraph számolt be a spanyol sajtóra hivatkozva arról, hogy Ceuta kikötőjében tervezik megtankolni az Aleppó felé tartó flottillát.

A Kuznyecov admirális nevű repülőgép-hordozó vezetette, nyolc hajóból álló konvoj szerda reggel hajózott át a Gibraltári-szoroson, majd a tervek szerint megáll az észak-afrikai spanyol enklávéban tankolni.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint feltételezhető, hogy hajók részt vesznek majd az Aleppo elleni légicsapásokban.

A NATO-tag Spanyolország rendszeresen lehetővé teszi az orosz hadihajók üzemanyaggal való feltöltését, amelyet azzal indokolnak, hogy az nem sérti a szervezet szerződéseit. A brit lap szerint 2010 áprilisa óta legalább 60 orosz hadihajó tartott technikai szünetet Ceutában.

Haditengerészeti források szerint egyébként maga a Kuznyecov admirális nem fut majd be a kikötőbe, csak a konvojban lévő tanker és a kísérőhajói.

Folyamatban van az engedélyezés

Legalábbis a terv szerint, a spanyol külügyminisztérium szóvivője ugyanis azt mondta a Telegraphnak, hogy az erősödő nemzetközi nyomás hatására újra megvizsgálják a tankolás iránti orosz kérelmet. A spanyol külügy szerint ugyan engedélyezni szokták az orosz hajóknak, hogy kikössenek, de minden esetben külön-külön döntenek.

Tiltakozott a NATO, az USA, az Egyesült Királyság

Az orosz hajók tervezett kikötése miatt Spanyolországnál tiltakozott a NATO, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, írja a Reuters. A brit kormány szóvivője szerint "az országok szabadon mozgathatnak flottákat nemzetközi vizeken, de figyelemmel kísérjük a helyzetet. A miniszterelnök nyilvánvalóvá tette, partnereinkkel együtt fokozni akarjuk a nyomást Oroszországon, hogy hagyjon fel Aleppó bombázásával. Ez az, ami igazán fontos".

Verhofstadt: Most komolyan?

Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök és az Európa Parlament liberális tömörülésének jelenlegi vezetője a Twitteren fejtette ki véleményét, tájékoztat a Reuters. "Spanyolország a múlt héten írta alá az aleppói orosz háborús bűnöket elítélő nyilatkozatot; ma pedig segítene feltölteni egy olyan flottát, ami épp úton van, hogy újabb atrocitásokat kövessen el. Most komolyan?" - írta Verhofstadt.