Napokon belül Nagy-Britanniába viszik a calais-i gyerekeket

Calais, migráns
Calais, 2016. október 12. Migránsok futballoznak az észak-franciaországi Calais kikötővárosnál létesült menekülttáborban 2016. október 12-én. Ezen a napon a francia államtanács engedélyezte a calais-i táborban illegálisan működő 72 létesítmény, elsősorban kisebb üzletek és éttermek felszámolását. A határozat értelmében a hatóságok 48 óra múlva megkezdhetik az egyébként többségében már kiürített és bezárt bódék lebontását. Francois Hollande francia elnök szeptember 26-i bejelentése szerint a francia kormány az ideiglenes létesítmény maradéktalan felszámolását tervezi. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Brit és francia illetékesek megkezdték a calais-i menekülttáborban felnőtt kísérő nélkül élő gyerekek regisztrálását, hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő rokonaikhoz.
Vágólapra másolva!

Napokon belül jelentős számú gyerekmenekült érkezhet Nagy-Britanniába – értesült a BBC. Az illetékesek először azokkal a kiskorúakkal foglalkoznak, akik számára a törvény lehetővé teszi, hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő rokonaikhoz.

Migránsok futballoznak az észak-franciaországi Calais kikötővárosnál létesült menekülttáborban Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Külön regisztrálják azokat a gyereket, akiknek nincsenek rokonaik a szigetországban.

Az uniós szabályozás szerint ugyan a menekültkérelmet abban a tagállamban kell benyújtani, ahová először megérkeznek, ez azonban a gyerekekre nem vonatkozik; az ő kérelmüket átutalhatják annak az országnak, ahol rokonaik élnek.

Nagy-Britannia esetében ez várhatóan háromszáz gyereket jelenthet.